ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Acces Pavillion in “Els Turons de Les Tres Creus” / Toni Girones

  • 01:00 - 20 May, 2013
Acces Pavillion in “Els Turons de Les Tres Creus” / Toni Girones
Acces Pavillion in “Els Turons de Les Tres Creus”  / Toni Girones, © Aitor Estévez
© Aitor Estévez

© Aitor Estévez © Aitor Estévez © Aitor Estévez © Aitor Estévez +28

  • Architects

  • Location

    Montornès Del Vallès, Barcelona, España
  • Architect in Charge

    Toni Gironès Saderra
  • Area

    200.0 m2
  • Year

  • Photographs

    Aitor Estévez, Cortesia de Toni Gironès
  • Collaborator

    Dani Rebugent
  • Technical Architect

    Brufau I Cusó S.L.P.
  • Structural Engineer

    Boma Inpasa S.L.P.
  • Archeologist

    Josep Guitart, Montse Tenas
  • Excavation Director

    Gemma Garcia y Esther Rodrigo
  • Restoration

    Crat S.C.P. (Débora Iglesias y Imma Rueda)
  • Natural Media

  • Promotor

    Ayuntamientos De Montmeló y Montornès Del Vallès
  • Execution

    Icac, Institut Català D’arqueologia Clàssica
  • Construction Company

    Moix Serveis I Obres S.L.
  • Construction Manager

    José Antonio Álvarez
  • Budget

    28.893 € (Edificación) / 14.980 € (Pabellones Exteriores)
© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

Information Point And Pavillion Acces To The Natural And Archeological Site Of “Els Turons De Les Tres Creus” (Montmeló-Montornés Del Vallés / Bcn) 2008-2012

In the natural setting of “Turons de les Tres Creus” , surrounded by a highly fragmented metropolitan area and linked to the archaeological site of “ Can Tacó “, arises the need to project some places previous an area with a great natural and archaeological interests. Give value set conditions, report the high heritage value of the site, and understand the genuineness of the mountain as a structural element of biodiversity in a highly fragmented and anthropized by man, are the main aims of this proposal.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

…A little polyvalent information point facing east and cut into the natural slope, a belvedere deck, a large pine as permanent shadow to the west on a semicircle in grandstand, two groups of oaks on two horizontal planes inserted in the forest and with shadows built with the best materials.

© Aitor Estévez
© Aitor Estévez

These are all elements that have space, containing the time, managing the transmitted energy and temperature,… concatenated different locations that are recognized and highlight the value,… places of opportunity that for their conditions and in a Mediterranean climate, are potential carriers of activity in the management of the public as living space. Intervening minimally and interpreting the conditions related with its habitability from the user’s everyday experience, promoting exchange and understanding that the project is based principally on the experience the place more than the action of build.

Section + Plan
Section + Plan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Acces Pavillion in “Els Turons de Les Tres Creus” / Toni Girones" [Pabellones de “Els Turons de Les Tres Creus” / Toni Girones] 20 May 2013. ArchDaily. Accessed . <>