Rio de Moinhos Open Air Theatre / ateliermob

  • 06 May 2013
  • Cultural Selected Works
© Zoraima de Figueiredo

Architects: ateliermob
Location: Rio de Moinhos, Abrantes,
Project Team: Andreia Salavessa and Tiago Mota Saraiva with Vera João, João Torres, Ana Luísa Cunha, Zofia Józefowicz and Sophia Walk (competition: Carolina Condeço, Nuno Ferreira)
Year: 2013
Photographs: Zoraima de Figueiredo

Construction: Construforte – Sociedade de construções e Empreitadas, Lda
Promoter: Câmara Municipal de Abrantes (city council)
Structure: Betar Estudos – José Pedro Venâncio and Maria do Carmo Vieira
Lighting: João Pedro Osório

© Zoraima de Figueiredo

Following an international competition for the banks of the Tagus River in four counties in central Portugal where got the first prize, they were asked to design three projects in the municipality of Abrantes. Located on the right bank of the Tagus River, near the village of Rio de Moinhos, the Cais das Barcas served as a fishing boat dock and transported people and goods between the two banks. Over the years, that space lost its essence, both due to the nearly non-existent maintenance as the constant flooding of the Tagus (the height of the pier is +18.00 m, and the 1979 flood overflowed the river, which rose to 31.00 m).

© Zoraima de Figueiredo

Following a study of the dynamics of the local population, which can be characterized as having intense activity in recreational and popular associations, and it was understood that an outdoor space that could serve as an informal area for groups and communities and that could withstand submersion for a few days of the year. The new element wipes out the boundary between land and water, projecting itself on the river, and on a flat terrain it erupts in the air as a reference in the landscape.

© Zoraima de Figueiredo

The project seeks to recreate a place that spring-starts from the renovation of the pier, adding new collective reference meanings and uses. A new space for the local people that acts as a gathering place for the community or as an idyllic meeting place. The entire area around the auditorium, parallel to the existing dock, is redrawn maintaining its natural character, yet providing it with urban furniture – benches and tables for a more effective use by the population. Rio de Moinhos has experienced a difficult relationship with the river, noticeable its urban morphology – from times of flooding to times of drought. Every year, during the rainy season, this structure may become partially submerse.

Sections

The proposed structure seeks to reclassify the area, creating a new meeting space for the local community. When no events are taking place, this amphitheater will be ideal to contemplate the river, the landscape and from its highest point, Rio de Moinhos.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Rio de Moinhos Open Air Theatre / ateliermob" 06 May 2013. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=368991>

0 comments

Share your thoughts