We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Xixi Artist Clubhouse / AZL Architects

  • Architects: AZL Architects
  • Location: Hangzhou, Zhejiang, China
  • Architect In Charge: Zhang Lei
  • Project Team: Zhang Lei, Qi wei, Zhong Guanqiu, Zhang Guangwei, Guo Donghai
  • Collaborator: Architectural Design Institute, ZJIU
  • Area: 4000.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Yao Li

© Yao Li © Yao Li © Yao Li © Yao Li

© Yao Li
© Yao Li

From the architect. Located in Xixi wetlands in west of central Hangzhou, the Xixi Artist Clubhouse is organized as a village structure with five building units, 800 m2 each as studio for artists & designers in Hangzhou.

© Yao Li
© Yao Li

Each cluster relies on three Y-shaped volumes, onein six by six and two in three by three meters square frameless openings, creating panoramas view of surrounding wetland landscape in different directions.

Unit A Ground Floor Plan
Unit A Ground Floor Plan
Unit A First Floor Plan
Unit A First Floor Plan

Contrast to cubic outside geometric volume of building, twisting fiberglass installationredefines internal spaces. Walls, floors, and ceilings are integrated in continues surface, refers to different program.

© Yao Li
© Yao Li

The six meter tall structure is in concrete, while two smaller sections in steel structure introduce translucent white PC panels as cladding to diffuse direct sunlight.  During dark night, one could see a group of beautiful lanterns floating on the water of wild wetland horizon.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Xixi Artist Clubhouse / AZL Architects" 02 May 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/367382/xixi-artist-clubhouse-azl-architects/>