Villa Piedad / Marta Badiola

  • 26 Apr 2013
  • Houses Selected Works
© Francisco Berreteaga

Architects: Marta Badiola
Location:
Architect In Charge: Marta Badiola
Area: 52 sqm
Year: 2010
Photographs: Francisco Berreteaga

© Francisco Berreteaga

Inhabiting the volume. Converting the plane into livable volume. Embracing the space. These have been the obsessive aims of the project.

© Francisco Berreteaga

My chances of purchaising my own dwelling in the most expensive city of came down to 40 square meters and my knowledge of architecture.

© Francisco Berreteaga

Villa Piedad (mercy house) was a two-family house built in 1950. In the course of time, the house was divided up into 8 tiny flats. I bought one half of the under-roof space, the garret of the previous dwelling. A flat with low ceilings and divided into 5 tiny spaces with a claustrophobic central corridor.

© Francisco Berreteaga

Verdict: total demolition. Including the roof, that was in a dreadfull state. Without mercy. The outcome was an almost square space with 3 façades and a roof: 4 planes in contact with the exterior. The gruyere cheese was completed with the 7 roof-windows. All the spaces are arranged around a central partition and the bathroom is hanging over the communal stairs. Just like Tati’s house, everything connects ;)

© Francisco Berreteaga

The main space enjoys the view above the city. Living and working in two different levels of the same space. Connected but separated at the same time. The studio on the mezzanine turns into bedroom when friends are staying.

© Francisco Berreteaga

The kitchen opens to the east to enjoy the morning sun and enlarges laterally the living room. The bedroom is in the calmest area of the house, away from the railway.

© Francisco Berreteaga

The doors hide itselves. Every empty space is a wardrove. Every centimeter counts.

First Floor Plan
Cite: "Villa Piedad / Marta Badiola" 26 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=364942>
  • TC

    Absolutely wonderful! Architecture should be more about these small heartfelt interventions.

    Beautifully done, congratulations to the author.

  • Pingback: Villa Piedad / Marta Badiola | Nick Socrates Contemporary Art

  • http://www.renderingofarchitecture.com Cristina Alonso

    very well used spaces! it’s a very interesting project! congrats!

  • Eloisa Araujo

    Proposta interessante em termos de espaços bem definidos, práticos e bem “clean”…..Very Good ideas!

  • Pingback: 西班牙彼达阁楼 - 搜罗稀奇