We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Akershus University Hosptial / C.F.Møller Architects

  • Architects: C.F.Møller Architects
  • Location: Oslo, Norway
  • Architects: C.F.Møller Architects
  • Collaborators: Multiconsult AS, SWECO AS, Hjellnes COWI AS / Interconsult ASA, Ingemannson Technology, Nosyko/Erstad og Lekven
  • Artists Involved: Troels Wörsel, Gunilla Klingberg, Mari Slaattelid, Knut Henrik Henriksen, Jan Christensen, Tony Cragg, Birgir Andrésson, Petteri Nisunen, Tommi Grönlund, Julie Nord, Per Sundberg, Vesa Honkonen, Janna Thöle-Juul, Kristine Halmrast, Mikkel Rasmussen Hofplass
  • Landscape: Bjørbekk & Lindheim AS, Schønherr Landskab A/S
  • Client: Helse Sør-Øst RHF
  • Area: 137000.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Torben Eskerod

© Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod © Torben Eskerod

The new university hospital is not a traditional institutional construction; it is a friendly, informal place with open, well-structured surroundings which present a welcoming aspect to patients and their families.

Akershus University Hospital has been designed to emphasize security and clarity in experientially rich surroundings, where everyday functions and well-known materials are integrated into the hospital’s structure.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Wholeness and variation

Although the individual parts of the development each have their own material expression and the material expression of the development varies, nonetheless it is united into a whole by means of a general architectural theme centred on panels and transparency. In this way, a unity is created between the individual parts of the complex, which thereby receive a subtle effect of transparency and depth.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Treatment department

Facades in glass, plaster and aluminium panelling, with white-lacquered sinusoidal aluminium panels in the courtyards

Wards

Facades in dark screen tiling

Children’s department

Facades with wood cladding

Chapel

Facades clad in oak panels and tombac (an alloy of zinc and brass)

Front building and main arrivals area

Facades in glass, plaster and glass tiling

Structured like a town

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

A glass-roofed main thoroughfare, in which wood is the dominating material, links the various buildings and departments. The ’glass street’ begins in the welcoming foyer of the arrivals area, where the main reception desk receives visitors, and concludes in the foyer and separate arrivals area of the children’s department.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

In the glass street, the central element in the development, the various materials are united in an overall composition, in which the large coloured panels designed by the Icelandic artist Birgir Andrésson form a natural element and provide a ’palette’ for the colour scheme of the hospital.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

The glass street has a town-like structure, with public and semi-public zones defined as squares and open spaces, offering the everyday functions of a town: church, pharmacy, hairdresser, florist, café and kiosk, as well as traffic nodes and other services for the benefit of patients, relatives and staff.

In natural continuation of these functions, a number of other services, such as health information, polyclinics and out-patient surgeries, are located near the street level of the thoroughfare.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

Centred on the patient

The hospital’s structure helps to ensure that the patient remains the natural focus in the physical design, despite the strict and demanding logistical requirements which underlie all hospital constructions. Just as the overall complex is made up of clear and comprehensible units, so the individual wards are built up from smaller elements.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod

The wards are centred around four so-called courtyards which ensure a well-defined daily life for the patients, with a manageable level of social contact, assisted by a clear staff interface.

The wards of the children’s department are equipped with windows which give the children and young people individual views of both the sky and the surrounding greenery from their beds. The well-equipped facilities for parents secure excellent contact between the children and their families.

© Torben Eskerod
© Torben Eskerod
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Akershus University Hosptial / C.F.Møller Architects" 01 Oct 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/36473/akershus-university-hosptial-c-f-m%25c3%25b8ller-architects/>