We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Los Faiques Dwellings / DURAN&HERMIDA arquitectos asociados

  • Architects: DURAN&HERMIDA arquitectos asociados
  • Location: Valle de Yunguilla, Ecuador
  • Project Architects: Javier Durán y María Augusta Hermida
  • Collaborators: Juan Fernando León, Ana Llerena, José Delgado, Edison Castillo
  • Year: 2011
  • Photography: Sebastián Crespo

© Sebastián Crespo © Sebastián Crespo © Sebastián Crespo © Sebastián Crespo

From the architect. SITE

The group of dwellings is located in the subtropical Yunguilla valley, 1400 meters above sea level, 60km away from the city of Cuenca. This area was historically known for its sugar cane farms; however, nowadays they have yielded to holiday estates and minor crops.

© Sebastián Crespo
© Sebastián Crespo

The lot where the dwellings are located had remained virgin land until construction. This is why we found beautiful Faique trees growing in the wild. The residents of the valley generally cut them down because they are not fruit trees and large thorns grow on their branches. We considered that these trees gave character to the landscape and to the architectural intervention. The Faiques forest was kept, and its presence gives the project its name.

Site Plan
Site Plan

We decided to locate the dwellings on the higher area of the hill, to take advantage of the view of the valley. Each dwelling is fragmented into two volumes, so that the topography is maintained and the majority of the trees are conserved.

© Sebastián Crespo
© Sebastián Crespo

The volumes are simple but intense, to emphasize the forest, to build the landscape with them, and ultimately, to construct the environment with their presence. The flat roofs are covered with native planting, so that they generate a shadow and the roofs absorb less heat. On the exterior areas, new trees from the same species have been planted, with grass in between.

© Sebastián Crespo
© Sebastián Crespo

CONSTRUCTION

The greater volumes are composed of two horizontal planes between which a few nonbearing walls define the interior spaces. Weathering steel columns with a concrete fill support these planes and mark the rhythms on the façade. This system of columns and slabs frees the interior walls of any structural function, so that the interior spaces can be flexible.

© Sebastián Crespo
© Sebastián Crespo

The decision on the constructive system seeks to make the relationship between the interior and exterior spaces direct and flexible. The wood framing that encloses the social area is movable, so that two spatial qualities can be achieved: the first, closed, to protect the interior space from insects and the weather; the second, open, integrating the interior space with the outdoor landscape.

© Sebastián Crespo
© Sebastián Crespo

One of the dwellings has its concrete walls coated in red stone from the coast of Ecuador, while the other has them coated in white micro-cement. The finishes of the houses are different according to the personality, interests, values, likings and uses of their owners.

© Sebastián Crespo
© Sebastián Crespo

PROGRAM

The lot is 3 hectares, but the dwellings occupy only a specific fraction of the lot. The greater volume of each dwelling is 156 square meters, while the smaller volume is 54 square meters. The greater volume contains the social area, the kitchen, and the main bedroom, whereas the other volume contains two additional bedrooms.

© Sebastián Crespo
© Sebastián Crespo

We intended to create open and continuous spaces that give a sensation of infinity, where interior and exterior areas are unbounded. Both dwellings have their main dynamic towards the exterior, however, one of them is open to the views whereas the other is immerse in the forest creating more intimate and introverted spaces. The portal areas are fundamental, as they become the intermediate spaces that allow the direct relationship between interior and exterior. The most important space in the dwelling is the open central space, which functions as a social area, as it achieves an intimate relationship with the exterior, with the natural and with the organic.

Cite:"Los Faiques Dwellings / DURAN&HERMIDA arquitectos asociados" [Viviendas Los Faiques / DURAN&HERMIDA arquitectos asociados] 26 Mar 2013. ArchDaily. (Trans. Lorena Quintana) Accessed . <http://www.archdaily.com/349115/los-faiques-dwellings-duranhermida-arquitectos-asociados/>