We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

10 Hills Place / Amanda Levete Architects

  • Architects: Amanda Levete Architects
  • Location: London, UK
  • Architect: Amanda Levete Architects
  • Project Director: Ho-Yin Ng
  • Project Team: Gidon Fuehrer, Chris Geneste, Soren Aagaard, Alan Dempsey - Project Architect, John O'Mara, Michael Mitchell
  • Interiors: Windsor Workshop Ltd.
  • Client: Clarendon Properties
  • Main Contractor: Powells Group
  • Area: 14220.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Gidon Fuehrer

© Gidon Fuehrer © Gidon Fuehrer © Gidon Fuehrer © Gidon Fuehrer

From the architect. Many narrow streets and alleyways off Oxford Street, London are currently misused and underdeveloped. These under regarded areas are ideal not only for improvement, but also for relatively unconventional design opportunities. Our proposal acknowledges this by providing an architectural intervention that subtly draws attention to the building through the intrigue of a sculptural façade. Inspired by the art work of Lucio Fontana large glazed areas orientated towards the sky are slashed into the façade, maximising the natural light available in this narrow street.

© Gidon Fuehrer
© Gidon Fuehrer

This sculptural form is achieved using a system of aluminium profiles used in the production of high quality, ship hulls. The facade is fabricated using curved 140mm wide aluminium profiles that are connected together on-site, using a tongue-and-groove system ensuring water-tightness and construction efficiency. The metallic silver finish is a high performance durable paint typically used on super yachts. The use of self cleaning glass and an ingenious detail of hidden gutters within the eyelids ensures the facade remains low maintenance.

© Gidon Fuehrer
© Gidon Fuehrer

The ground floor is fronted by a bespoke laminated glass in which is sandwiched a stainless steel mesh and semi opaque interlayer over a dichromatic film. This is lit from behind, using fibre optics to generate a coloured moiré pattern providing dynamic visual interest and a feeling of depth to what would otherwise be a blank wall.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"10 Hills Place / Amanda Levete Architects" 10 Sep 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/34887/10-hills-place-amanda-levete-architects/>