Alpine Cabin / Scott & Scott Architects

  • 01 Mar 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of Scott & Scott Architects

Architects: Scott & Scott Architects
Location: ,
Architects In Charge: Susan Scott, David Scott
Area: 100 sqm
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Scott & Scott Architects

Courtesy of Scott & Scott Architects

Vancouver architects Susan and David Scott launch their practice with the completion of a remote snowboard cabin located in an alpine powder haven on the North end of Vancouver Island. The cabin was constructed out of a desire to directly design and build as a singular act, to work with the freedom one experiences when snowboarding, and in a manner which is centered in the adventure and not bound heavily in pre-determination.

Courtesy of Scott & Scott Architects

The structure consists of douglas fir columns, rough sawn fir lumber, and planed fir interior finish. The construction approach was determined to avoid machine excavation, to withstand the annual snowfall, to resist the dominant winds and to build in a manner which elevates the building above the height of the accumulated snow on the ground. The materials are left in their raw form and finish. The exterior is clad in cedar which has weathered to the tone of the surrounding forest.

Courtesy of Scott & Scott Architects

The 100 sqm cabin is without electricity and is heated by a wood stove. Water is collected from a local source and carried in. It is located in a community operated alpine recreation area which has 1500cm of annual snow accumulation and legendary powder. The cabin is located at 1300m above sea level and is directly accessible by gravel road five months of the year, during the other months equipment and materials are carried by toboggan to the site.

1st Floor Plan
Cite: "Alpine Cabin / Scott & Scott Architects" 01 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=338700>

0 comments

Share your thoughts