Paco De Pombeiro Manor House / Ezzo

1251835248-jffc032352

Architects: Ezzo
Location: Felgueiras,
Architect in Charge: César Machado Moreira
Collaborators: Fátima Barroso, Hugo Torres, Carla Barbosa
Project year: 2008
Constructed Area: 200 sqm
Photographs: Joao Ferrand

1251835103-jffb113753 1251835300-jffc032787 1251835148-jffb113817 1251835219-jffc032333

The Place

It’s a project for a rural hotel located in a farm with 10 hectares of land, 90% of which are used as vineyards. The interior of the land contains various previously existent elements. The main building from the XVI century stands out and several little constructions which are very damaged and/or ruins (the house of the home keepers, the pet store and kitchen).

existant building
existant building

Program

The program was to recover the main house and do a new building to altogether house a maximum of 22 people, plus rooms that would support the hotel and an outdoor swimming pool.

roof plan

In the main building, which is a construction with almost 500 years, there was a pursue to step in the least possible in order to keep its identity and the character of the existent architecture. Infrastructures and bathrooms were made and some of the interior spaces were adapted to new uses.

Rural Hotel

In a landscape with strong rural features, the hotel is conceived from the existent, all spaces are spread from the main house, which is also the owner’s permanent house, and from the reminiscent ruins where new spaces fill some of its interiors.

1251835123-jffb113801

The new rooms are comfortable and protected in the interior by a unitary volume located in a lower elevation and perpendicular to the main building in order to assure guest’s privacy. From the outside the new building isn’t highlighted in the landscape and its form and texture come from the idea of not adding anything to the land, and its volume has a strong attachment to what already exists and to the idea of subtraction. Fully made in , its exterior walls were worked to approach the texture and tone of the land after doing sections during excavations.

The towers that define the entrance of each room keep the form of the battlements of the main building and potentiate in the observer different experiences in the relation with the whole context.

1251835166-jffb113827

The individual and exterior access through paths of grit, identical to the surrounding fields, pursues to approach the visitors to the rural character of the landscape.

Rooms

The rooms in the interior are divided in three seperated areas. In the entrance there is a living room turned to a big glazed with views of the southern fields. A wall with half height separated the sleeping area and is used as headboard to the bed which is turned to the inside, to a little courtyard by the bathroom.

1251835291-jffc032775

With this order areas that require bigger privacy are protected without harming the relation between the bedroom and the landscape. The interior, walls, roof and floor are painted with the same color to assure the comfort and unity of the interior space.

Cite: "Paco De Pombeiro Manor House / Ezzo" 04 Sep 2009. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=33804>

13 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Beatiful, congrats to the architects!.

    Now…there might be privacy issues with those skylights next to the bathroom’s showers. (atleast they look like glass)

    • Thumb up Thumb down 0

      HOW IS THAT A PRIVACY ISSUE? UNLESS YOUR HEAD CAN GET THROUGH THE GLASS TURN 180 DEGREES AND HAVE EYES ON THE BACK… GOOD PROJECT BY THE WAY

      • Thumb up Thumb down 0

        no need to shout.

        Don’t think there’s a need to explain all the different scenarios of what could happen in order to see someone naked through that accessible skylight, you seem like a clever person, figure it out.

Share your thoughts