We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Stamp House / Charles Wright Architects

  • Architects: Charles Wright Architects
  • Location: Queensland, Australia
  • Architect In Charge: Charles Wright
  • Project Team: Charles Wright, Richard Blight, Justine Wright, Darcy Shapcott
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Patrick Bingham Hall

© Patrick Bingham Hall © Patrick Bingham Hall © Patrick Bingham Hall © Patrick Bingham Hall

  • Structural Engineering: G&A Consultants Pty Ltd
  • Civil Engineering: McPherson MacLean Wargon Chapman
  • Hydraulics: Gilboy Hydraulic Solutions
  • Electrical & Mechanical Engineering: MGF Consultants
  • Quantity Surveyor: Turner & Townsend
  • Landscape Architect: Andrew Prowse
  • Contractor: PD Builders
© Patrick Bingham Hall
© Patrick Bingham Hall

CWA were approached by the project client to deliver a carbon neutral (in operation) solution for an environmentally sensitive site off-grid on the edge of the FNQ beachfront rainforest. The aim was not to simply produce an engineered outcome but produce a building which made the most of the sites natural amenity and re-introduced the surrounding native wetland environment. The building is literally reflected by way of its siting over an engineered water ecosystem which was the result of lengthy liaison & collaboration with National Parks, Environmental Agencies, State and Local Government.

© Patrick Bingham Hall
© Patrick Bingham Hall

The design is formed in an innovative combination of in-situ and precast concrete. The concrete has been engineered & insulated incorporating a total solar panelled roof to provide for a constant cooler & more comfortable ambient temperature year-round. The design utilises massive cantilevers to mitigate impact from potential flooding & king tide inundation associated with cyclonic activity. The project has been designed to be solid and to withstand intense cyclones.

© Patrick Bingham Hall
© Patrick Bingham Hall

ESD initiatives include: total 250,000 ltr water harvesting, recycling & reticulation, renewable solar energy generation with solar backup non-reliant on fossil fuel backup generation, On-site Advanced Tertiary Sewerage treatment plant, grey water recycling & irrigation, Shaded & Insulated Thermal mass engineering, ‘green’ cooling & energy conservation controlled via building automation system (CBUS).

Floor Plan 02
Floor Plan 02
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Stamp House / Charles Wright Architects" 25 Feb 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/335695/stamp-house-charles-wright-architects/>