House in Alpiarça / GGLLatelier

  • 15 Feb 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: GGLLatelier
Location: , Portugal
Design Team: Gabriela Gonçalves, Leonel Lopes, José Doroana, Miguel Malaquias, Gary Barber, Ana Braga, Hugo Salvador
Structural Engineer: Jorge Moreira
Contractor: João Aranha
Year: 2010
Photographs: Courtesy of GGLLatelier

Courtesy of GGLLatelier

The project is composed by two longitudinal volumes that are placed in the lote like two programmatic containers: the first one occupied by living areas (lounge, dining room and kitchen) where there is a higher transparency towards the exterior and the surrounding landscape, the second volume encloses the bedrooms, bathrooms and garage. Between these two volumes there is a rhythm of exterior and interior spaces occupied by entrance, hallways and patio. These spaces create different types of ambience throughout the day due to different types of sunlight and also the possibility of transparency between these volumes. 

Courtesy of GGLLatelier

The rational organization of these volumes allows distinct views of different depths that cross the house in different directions. On the other hand, the bedrooms, a more closed and intimate space and are east facing, that overlook the grapevines. Two transversal volumes are poised on top of the house consist of two chimneys and allow the illumination of the bathrooms and distribution areas.

Courtesy of GGLLatelier

The kitchen and fireplace, both adjacent to the living area, are carved into the walls and lit by two ceiling windows resembling the fireplaces of traditional architecture of this region.

Plan
Cite: "House in Alpiarça / GGLLatelier" 15 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 16 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=332841>

2 comments

Share your thoughts