We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

HAT /

© Toshihiro Sobajima
© Toshihiro Sobajima
  • Architects: Komada Architects' Office
  • Location: setagaya-ku, tokyo, japan
  • Architects in Charge: Komada Takeshi, Komada Yuka
  • Consultant: Moribe Yasushi lab
  • Contractor: Honma kensetsu
  • Site Area: 83.11
  • Area: 64.98 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Toshihiro Sobajima

© Toshihiro Sobajima © Toshihiro Sobajima © Toshihiro Sobajima © Toshihiro Sobajima

"HAT" is a small residence built in front of the gate of a large park. And it receives an axis line inside the park.

© Toshihiro Sobajima
© Toshihiro Sobajima

The parking space was made hidden under concrete slab, and the both wings of the building arranged in the center were used as the open decks.

© Toshihiro Sobajima
© Toshihiro Sobajima

The first floor is just like outer space which will be connected directly to the decks and to the park when three windows are opened wide.

Section
Section

By contrast the second floor that covered by a roof like a hat is a intimate space only for the family.

The boxes arranged on four corners also provide cozy spaces, such as a study room, a bathroom, and a stair case.

© Toshihiro Sobajima
© Toshihiro Sobajima

Though the house is very small, space experience is so dynamic which goes across from urban scale to intimate scale of private life.

Cite:"HAT / " 12 Feb 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/331231/hat-komada-architects-office/>