Songwon Art Center / Mass Studies

  • 01 Feb 2013
  • Cultural Featured Selected Works
© Kyungsub Shin

Architects: Mass Studies
Location: , Korea
Architect In Charge: Minsuk Cho, Kisu Park
Design Team: Zongxoo U, Yoonhwan Kim, Youngjoon Chung, Joungwon Lee, Daeun Jeong, Hyunjung Kim, Sanghoon Lee, Songmin Lee
Area: 841.51 sqm
Year: 2012
Photographs: Kyungsub Shin

Structural Engineering: TEO Structure
Mep Engineer: HANA Consulting & Engineers
Lighting Engineer: Newlite
Landscape Design: Soltos Landscaping
Client: Songwon Cultural Foundation
Construction: Jehyo Engneering & Construction
Site Area: 297,18
Site Coverage Area: 175,01
Building To Land Ratio: 58,89%
Floor Area Ratio: 90,25%
Structure: RC

© Kyungsub Shin

Buk-Chon, where Songwon Art Center is located, is one of the few areas that were less affected by the heavy wave of development has been sweeping through) Korea since the fifties. The townscape is based on an irregular network of streets that weave through the area, where Han-Ok is the dominating architectural typology.

During the past 10 years Buk-Chon has seen lots of buzz primarily caused by the newfound interest of the public on the traditional townscapes. Han-Oks(traditional Korean houses) have become a subject of admiration again, and many commercial/ cultural businesses have been brought into the area to take advantage of this setup. In this social context, it is consensual that any new development in the area intrinsically faces the challenge to simultaneously conserve existing values, and contribute in a new way to what already is.

© Kyungsub Shin

Not surprisingly, with our project we faced numerous restrictions and conditions that were inherent to the site. The design development process took an unusual amount of time – as we neither wanted this project to become a compromise to the restrictions nor a mere negotiation between the contextual obligations. The design is a result of optimizing the parameters, sensitively reacting to the surrounding and simultaneously developing a rigorous logic.

Elevation

A Pre-determined Shape
The site is an irregularly shaped piece of land, roughly 297㎡ in size, sitting in an entrance location to the Buk-Chon area when approached from the city center. The two adjacent roads meet in a sharp angle, with the main street sloping up towards the site. These situations give this small plot an unusually strong recognizability.

© Kyungsub Shin

The massing of the building is largely limited by two conditions – the shape of the plot determined the plan of the building, and the adjacently located House of Yoon-Bo-Sun, a cultural heritage site, determined the elevation of the building to be cut in an angle in relations to sightline conservation. The volume trapped in these restrictive borders could only contain roughly two thirds of the maximum buildable floor area above ground (90% out of max. allowed 150% FAR). Therefore, much of the exhibition program had to be located below ground-level.

The resulting building is three floors below ground level and two floors above. The bottom two floors are used as an exhibition space, the semi-underground B1 level as parking, and the top two floors house a commercial restaurant and other social functions.

© Kyungsub Shin

Structure – Silent Acrobat
Another condition with the site was the parking requirement – 7 spots needed to be provided within the plot area. The only way to suffice this condition was to designate a semi-underground level that is made accessible from ground level through the use of a piloti scheme. We had to come up with a structural scheme that simultaneously lets us fit everything within the relatively small site and also lift the building up. By making the piloti structure out of two triangular walls, forming half a pyramid, we were able to also house the entrance and staircase leading into the main space below ground within the structural element.

With the exception of the sloping roof, the aboveground mass is generally represented in a set of strictly horizontal or vertical concrete planes, forming a hard shell-like unibody structure. The Mass is then balanced on the aforementioned ‘half pyramid’ on one side, and a leaning column on the other. This composition allows the building to be seen as performing a ‘silent acrobatic act,’ slightly floating above ground – while still staying close to it.

© Kyungsub Shin

Vertigo Moment, Two Windows at the Corner
In section, the building can be seen as two programs separated by the parking area – the social function of the restaurant above, and exhibition spaces below. As the sharp corner of the site is approached by pedestrians, one encounters two acrylic windows each revealing one of these two spaces – a curved, seamless window to the top, revealing the 7-11m high space to the above, and a triangular window within the base of the pyramid reveals the 8m space below, resulting in a sudden unexpected moment of vertigo as the entire height of the building (some 19 meters) suddenly presents itself.

© Kyungsub Shin

Two kinds of Light Conditions
The two main volumes differ in the way they deal with lighting conditions. The underground volume needs to provide varying lighting conditions depending on the requirements of the exhibitions it houses – thus flexibility is essential, and the system relies heavily on artificial lighting. The exception is made in the entrance to the exhibition space, where the previously mentioned triangular skylight dramatizes the entry sequence by providing natural light into the vertical space. One may think of a skylight as an object that is looked at from below, but in this case the triangular window greets the visitors as an opening in the ground and then later changes its identity into a skylight as we descend into the gallery. We think of this as an adequate, surprising way to begin the gallery experience.

© Kyungsub Shin

The walls of the social/ restaurant space above ground are mostly solid – with the somewhat limited exceptions of a few slits and small windows that were devised to provide ventilation and some amount of view towards the outside. The main source of lighting here is the skylight that takes up a large portion of the sloped roof – a response to the cultural heritage regulation from an adjacent building. The ceiling is composed of 3 layers of steel components – skylight frame, structure and louvers – each of these layers are oriented differently for a diffused lighting effect. The skylight itself is made of triple glazed panes with an embedded layer of expanded steel mesh which aids the process of primary sunlight filtering.

© Kyungsub Shin

The steel louver system is applied to the ceilings of both the restaurant and exhibition spaces, albeit for different purposes. If the roof louvers were installed to control the daylight, the basement ceiling louvers were to add flexibility to the artificial lighting system. This gesture of using the same louver system in different ways was also to have the two spaces create a visual coherency. The exhibition space has a polished concrete floor and white walls, whereas the more social restaurant space keeps the naturally exposed white concrete as its finished surface. The two spaces share a somewhat understated material and color scheme, but vary subtly according to the functions of the spaces.

© Kyungsub Shin

Silent, but Unfamiliar Pleated Wall
It was suggested by the client that we use a material manufactured by a specific steel manufacturer – who is also an important supporter of Songwon Culture Foundation. This particular steel company has the technology to roll paint various colors and patterns onto rolled galvanized steel sheets. These products are commonly used as a reasonably priced exterior finishes, normally in a panel format. With the help of the metal company we were able to apply a customized finish that resembles concrete or perhaps weathered zinc, in somewhat of a distressed tone. This finish was applied through the roll printing process and then these coloured Galvanized sheets were folded and cut into V shaped channels of 5 different widths – ranging from 3 to 7cm in 1cm increments. These channels wrap the exterior of the building forming a row of full height vertical strips, in a randomized array of the five different widths. Absent of horizontal breaks, this exterior finish gives an illusion of being casted in a single piece, rather than being an assembly of several smaller pieces. The intention was to have the building perceived as an ambiguous monolithic mass. 

Plan

The resulting pleated texture, combined with the varying boundary conditions of the building plan – having straight and rounded portions – reacts with the natural lighting conditions in an unpredictable way and obscures the materiality and construction of the exterior. Here the building becomes ‘silent but unfamiliar.’

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Songwon Art Center / Mass Studies" 01 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=326633>
  • Etan Kimmel

    just perfect
    loved it !

  • Mario Salazar

    this project is really nice informed
    I love this kind of details.

  • mvb

    Fantastic building and very well detailed. But I do not understand the point of that rounded corner. I would prefer to see a very sharp one instead.

  • uram2

    갖고 싶네요; 이쁘고 아름답습니다.

  • chu22n

    wow!