KM House / Estudio Pablo Gagliardo

  • 28 Jan 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Estudio Pablo Gagliardo
Location: , Santa Fe, Argentina
Construction: Obring Arquitectura
Area: 365 sqm
Year: 2009
Photographs: Courtesy of Estudio Pablo Gagliardo

Courtesy of Estudio Pablo Gagliardo

Family house located a few kilometers from the city of Rosario, Argentina, in Portal de Aldea, a low-density residential neighborhood.

Courtesy of Estudio Pablo Gagliardo

On a corner lot, the ground floor volume was longitudinal implanted at the south limit, disposing the main entrance on the avenue. Its facade is closed to the outside views, but opened to the inside, strengthening the dialogue with the landscape and benefiting the direction of the sun to the social areas of the house. This volume also contains the main bedroom, with its own dressing room and bathroom. A service area with a secondary kitchen and toilette, barbecue and an alternative access to the second floor, is designed as a support to the gallery and swimming pool area.

Courtesy of Estudio Pablo Gagliardo

The second floor volume was implanted like a “crossing bridge” on top of the ground floor, creating a wide-opened space underneath it, in the heart of the house, with dimensions similar to the main living room. The idea is to obtain two different multifunctional spaces to be used on different times of the day or seasons. This gallery allows east-west continuity along the terrain.   The house is essentially closed to the south, opening in favor to the north and east, which are the privileged orientations, as the location is on the south hemisphere.

Courtesy of Estudio Pablo Gagliardo

The result of this volumetry is a double height space over the main entrance that connects the two levels. To maintain the ground floor as free as possible, the children´s bedrooms, utilities and other flexible uses, like a studio and guest bedroom, were disposed on the second floor. It also hosts a social space, used as a playroom, opened to the void of the main entrance.

Courtesy of Estudio Pablo Gagliardo

As a constructive and esthetic solution, exposed concrete is adopted in all structural and closure elements, such as, ceilings, walls and columns. The formworks were all made with wooden structure, to create a plank texture in all surfaces. Interior and exterior flooring, are all made of micro concrete, which creates a great continuity between the different spaces.

Plan
Cite: "KM House / Estudio Pablo Gagliardo" 28 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=324583>