We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Pavilion 4 / HMA Architects & Designers

  • Architects: HMA Architects & Designers
  • Location: Shanghai, China
  • Collaborators: Tongji Architectural Design (Group)
  • Area: 10200.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Lvfeng photography Studio

© Lvfeng photography Studio © Lvfeng photography Studio © Lvfeng photography Studio © Lvfeng photography Studio

© Lvfeng photography Studio
© Lvfeng photography Studio

From the architect. We have designed a pavilion in Shanghai World EXPO 2010. This building was used as an industrial factory in the 1970s. We converted from old factory to exhibition centre.The EXPO site was situated in centre of Shanghai city and was separated both side of Huangpu River. Almost of all national pavilions was designed Pudong district that was vacant up to 2000s. On the other hand, Puxi district which is our site was used to use as an industry district. Therefore our design started to consider how we are going to reuse an old dock factory.

© Lvfeng photography Studio
© Lvfeng photography Studio

The aim of our pavilion is to exhibit a practical example for sustainable city.Our design intention is to reuse existing structure and material as much as we can use, and reduce many scrap materials by half. After we researched existing building we found that original wall needs to remove. It is because it can’t stand for. When we remove all walls we try to keep original brick in the site which use for afterward.  Then these original bricks were piled up again with some decorations and patterns. Moreover roof window is added on the top for getting sunlight and natural ventilation and dull flat roof shape was redesigned to random shape.

© Lvfeng photography Studio
© Lvfeng photography Studio

One another building had removed except structure columns and beams. Then gourd shape of void was inserted into existing structure. That gourd shape promotes gravity ventilation./ Both building will be use as an exhibition centre after the Shanghai World EXPO was finished.

© Lvfeng photography Studio
© Lvfeng photography Studio
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Pavilion 4 / HMA Architects & Designers" 27 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/324197/pavilion-4-hma-architects-designers/>