MCC House / Seijo Peon Arquitectos

  • 24 Jan 2013
  • Houses Selected Works
© Tamara Uribe

Architects Office: Seijo Peon Arquitectos
Location: Mérida, Yucatan,
Architect: Juan Carlos Seijo Encalada
Collaborators: Juan Pablo Cantón, Manuel Fuentes, Claudina Peon
Area: 543.75 sqm
Year: 2010
Photographs: Tamara Uribe

© Tamara Uribe

This lot is adjacent on the opposite part to the street, to the fairway of a golf course, in which the best views are towards the south-southeast. One of the main issues with this project is the proximity of the golf cart track, so privacy was an important matter, especially as the estate’s depth is only 40 meters long (about 130 feet). The main privacy issue for the clients was the location of the swimming pool, placing it in the backyard of the house (as it´s usually done) would expose it to the golf player’s. The analysis of the contextual circumstances previously mentioned, gave rise to theformal approach and dictated from the beginning the guidelines for the project´s main conceptual idea and distribution.

© Tamara Uribe

The idea started taking shape: the house was essentially a gate to the golf course. The exterior public space unfolds at different scales from the access, so the beauty of the context is directly perceived in the moment the main door is opened. This space begins with the surprise of a contained body of water that gets under an ample terrace which afterwards opens towards the golf field. A single volume is located to the west, which serves as a structural support and service space for the terrace. This element is receded, in relation to the volume of the terrace, so the spatial emphasis is on the main diagonal visuals previously mentioned (south-southeast).

© Tamara Uribe

The terrace, which serves as a threshold between the two contexts, extends towards the interior to form the social area of the house, from which all the bedrooms are given access through a lower semi-corridor and are given privacy with a visual separation provided by large piece of furniture. It is a very simple scheme that allows for practical life and direct relation with the natural context.

© Tamara Uribe

The terrace and social areas that are contained by the same double height envelope, are subdivided: the ground floor through sliding sheets of transparent glass (for integration), and in the double height section through a great mural/lamp, made of encapsulated bamboo that projects a particular character to the space and serves as a highlight of the visual composition.

© Tamara Uribe

The volumes of the house are vigorously taken to the minimal expression in order that they express the virtues and ideas of the designed spatial composition. As an emphasizing factor of the project´s main idea, a steel structured element with wood ceiling accompanies the main spatial sequence with a contrasting visual element.

First Floor Plan
Cite: "MCC House / Seijo Peon Arquitectos" 24 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=321021>

Share your thoughts