RGR House / archiNOW!

  • 20 Jan 2013
  • Houses Selected Works
© Daniele Domenicali

Architects: archiNOW!
Location: Rimini, Emilia-Romagna,
Architect In Charge: Alessandro Gazzoni
Design Team: Stella Andriani, Marcello Dellarosa, Luca Foschi
Contractor: Gaetano Battistoni
Area: 500 sqm
Year: 2011
Photographs: Daniele Domenicali

© Daniele Domenicali

A demonstration of “zero volume architecture” in which restructure, sometimes, does not necessarily mean to keep. The intervention involves a complete renovation of an existing building converted into a private residence.

© Daniele Domenicali

The project seeks a complexity of volumes through the composition of simple elements; the synthetic result is the overlapping of two items from the antithetical nature that interact in strict harmony.

© Daniele Domenicali

The basement, emerging from the ground, extends to all external landscaping and has as objective to generate a compact mass on the ground and, at the same time, constrain the block overlying characterized by greater dynamism and spatial complexity.

© Daniele Domenicali

The materials emphasize the concept of volumes in contrast: for the basement, in fact, we have opted for a stone of Trani while the upper volume is treated in plaster. A wooden deck on the ground floor integrates with calcarenitic gray stone used in the pathways.

© Daniele Domenicali

Particular attention was paid to building energy efficiency, active and passive strategies considerably reduces the annual consumption. The building is equipped with a heating and cooling system connected to an absorption system through solar panels.

© Daniele Domenicali

A small photovoltaic system, installed on the roof, ensures the energy required for operation of the equipments.

© Daniele Domenicali

The motorized sun screens are connected, through a home automation system, at a light sensor that automatically manage the shielding in function of the contribution of solar lighting required.

First Floor Plan
Cite: "RGR House / archiNOW!" 20 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=320713>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    Wow, the commenting system on this website is bloody terrible. Also, nice building.

  2. Thumb up Thumb down +2

    very nice intervention, I dont find it heavy at all, on the contrary, considering that it is a renovation I think that it’s given a lot of dynamism to the existing volume! good ;-)

  3. Thumb up Thumb down +1

    i’m viet nam. who can for me this house ‘s size of plan + elevation :( :(

Share your thoughts