We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

St Edward's University New Residence and Dining Hall / Alejandro Aravena

  • Architects: Alejandro Aravena
  • Location: Austin, TX, USA
  • Architects: Alejandro Aravena, Ricardo Torrejón
  • Partner Architects In Texas: Cotera + Reed
  • Chilean Team: Víctor Oddó, Rebecca Emmons
  • Texas Team: Tiffani Erdmanczyk, Adam Pyrek, Travis Hughbanks, Leyla Shams, Joyce Chen
  • Built Area: 30.000 m2 (10.000 m2 dorms + 20.000 m2 parking)
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Cristobal Palma

© Cristobal Palma © Cristobal Palma © Cristobal Palma © Cristobal Palma

From the architect. There were 2 debates running in parallel in this project. One more explicit, declared in various documents and that were the actual programmatic requirements to be addressed. The other one, that even though was named in some documents as “compliance with Master Plan” was far less explicit and came out mainly in the meetings: it was the question of the language and appearance of the building and its relation to the old buildings of the campus.

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

The formal assignment was to provide the new dormitories (300 beds), dining facilities and various students’ services for St. Edward’s University in Austin Texas.

We thought that a dorm is like a monastery: it’s about how to organize a collections of repetitive small cells and how to relate them with larger special pieces. In the case of the monastery it’s about the monks’ cells and how the relate them with the refectory and chapel. Here it was about the rooms and the dining hall and common facilities. Both of them have to do with old atavist situations: sleeping, studying and eating. Or to put it in a more suggestive way: feeding the body and the soul and digesting.

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

There are two great examples of how to answer paradigmatically to this problem:

The first one in the late 40`s, when Alvar Aalto designed the Baker House for MIT in Cambridge, where he created a meandering form with the repetitive units to see as a foreshortened figure the Charles river and in one of the inlets of the rooms’ strip he accommodated the special piece. In a way his operation can be described as having a strip and a volume and with them create a place. (1+1=3)

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

The second one in the 60’s, when Louis Kahn designed the Erdman Hall, where he used the cells to enclose and define a core that worked as the special piece. Instead of adding pieces, he synthesized cells and special volume into a single operation; he actually repeated the operation 3 times.

We wanted to participate of this historical sequence and made our statement not in plan though but in section: we used the special pieces as the plinth for the rooms, giving a public base for the more private units on top.

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

We also created an articulated footprint, but instead of making it as a reaction to a geographic event, we did it to increase the perimeter of the building so that every single room could have a view and natural light without having to compromise their intimacy. And we also wrapped the strip around a void but instead of doing it to conform the special pieces, we made it in order to introduce and intermediate outdoor space adding one topological dimension to a campus that only had solids displayed on a field. Actually we placed all the common rooms of the dorm’s program facing this “Cartesian canyon”, so that the entire project can be seen as an order of degrees, from public, to intermediate, to common, to private.

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

But there was also an underlying task. It had to do with the debate of how to determine the appropriate architectural language of the building in order to relate to the rest of the campus, particularly the old buildings.

This discussion took place mainly with and within the Board of Trustees, where none of them was an architect. I say this not to disqualify those other speakers, but to clarify that the discussion was held in a transversal and common (in the sense of shared and normal) way. It was not a disciplinary discussion of how to deal with history that could have happened among architects, debate that would have been mainly ideological and based on abstract principles. This one took place among citizens, so it became very concrete. Not better, nor worse; concrete.

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

The role and position contemporary architecture should take in front of a preexisting style, if discussed in seminar or a paper tends to be ethical, involves ideas and principles of how to operate and eventually involves theories; but when discussed in a broader audience, the issue is not an issue but a specific debate about elements. It’s not about the openings of the volume but about the windows in the wall. It’s not about how to crown an object but about how the roof is going to appear or not. It’s not about the quantity of lines necessary to define a solid but about it’s decoration. That is why, drawings had to be so realistic. It was not communicating an aesthetics or suggesting an environment and definitely not about visualizing the space (void); it was about the specificity of matter.

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

In these discussions, I see under scrutiny what society expects from architects and I really believe that is citizens to whom we should be giving explanations, not other architects.

So, in this project we tried to balance abstraction (a solid excavated to make it inhabitable) with concreteness (a building that looks like the others on campus if seen with the corner of the eye). We tried to escape figurative languages: no pastiche or aping 90 years old buildings, but no antiseptic “look-at-me-how-cool-I-am” boxes either.

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma

In any case, what I think was the real theme and challenge of this project was not architectural, but personal. This is the first project I do outside Chile. And it happened to be not in another Latin-American country but in the United States, a country very different from Chile. Today many architects build around the globe as if it was a natural thing; for me it’s not. I’ve had to design in English not in Spanish. I’ve had to learn to think in inches and feet instead of meters. I’ve had to transit from a culture of scarcity to a culture of abundance (where I want tightness, my clients may see meanness, where I want compression, users may see invasion). But mainly I had to go from the third world to the first one and lead a project there. This is not obvious for me at all and I still don’t get used to it.

-- Alejandro Aravena

© Cristobal Palma
© Cristobal Palma
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"St Edward's University New Residence and Dining Hall / Alejandro Aravena" 10 Aug 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/31771/st-edwards-university-new-residence-and-dining-hall-alejandro-aravena/>