Shoffice / Platform 5 Architects

© Alan Williams Photography

Architects: Platform 5 Architects
Location: St. John’s Wood, Saint John’s Wood, City of Westminster, NW8, UK
Structural Engineer: Morph Structures
Contractor: Millimetre
Year: 2012
Photographs: Alan Williams Photography

© Alan Williams Photography

‘Shoffice’ (shed + office) is a garden pavilion containing a small office alongside garden storage space located to the rear of a1950′s terraced house in St John’s Wood. The brief required the shoffice to be conceived of as a sculptural object that flowed into the garden space.

© Alan Williams Photography

A glazed office space nestles into an extruded timber elliptical shell, which curls over itself like a wood shaving, and forms a small terrace in the lawn. The interior is oak lined and fitted out with storage and a cantilevered desk. Two rooflights – one glazed above the desk with another open to the sky outside the office bring light into the work space.

Exploded Perspective

The project was a close collaboration between Architect, Structural Engineer and Contractor. The lightweight structure, formed with two steel ring beams, timber ribs and a stressed plywood skin, sits on minimal pad foundations. Much of the project was prefabricated to reduce the amount of material that needed to be moved through the house during construction.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Shoffice / Platform 5 Architects" 09 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=316282>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +2

    although looking pretty neat, i believe the space for the users feet under the pc-bar will drive him mad.

Share your thoughts