Campos Pharmacy / e|348 Arquitectura

© ITS – Ivo Tavares Studio

Architects: e|348 Arquitectura
Location: , Portugal
Project Architects: Nuno Pinheiro, António Teixeira
Constructor: Clipharma
Area: 160 sqm
Year: 2012
Photographs: ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio

The remodeling aims to give the space the conditions required for quality and comfort to be used for commercial purposes, specifically to the installation of a drugstore – Farmácia Campos e Salvador Lda.

© ITS – Ivo Tavares Studio

It is a type business establishment very particular and highly typified. In fact, installing Drugstores has followed a range of standards and rules that, on the one hand respect the regulations themselves, on the other stem mostly from a kind of “dictatorship” promotional, sales associated with products marketed.

Sections

This specificity originates almost invariably places with very similar characteristics. Moreover, the fact that there is a real niche in the construction industry, dedicated, exclusively, to the construction of Drugstores. The fact that these companies are specialized in this type of work, contributes decisively to the systematization and replay solutions. The project sought, according to the wishes of the owners, counteract this trend. The design seeks a unique and recognizable identity.

© ITS – Ivo Tavares Studio

Regarding the functional aspects, the legal regulations define the program to install, opting for a clear distribution, by separating the spaces used by the general public and the internal spaces or retro-pharmacy.

© ITS – Ivo Tavares Studio

The depth of space prevents natural lighting of all spaces from the vertical openings, thus, taking advantage of a horizontal opening, pre-existing, around which are organized all the spaces, gets to illuminate the whole interior, naturally.

© ITS – Ivo Tavares Studio

The Organization of retro-farmácia using a runner, not only allows the provision of a technical circulation, without colliding with the normal functioning of the establishment, but also allows the arrangement of spaces in its periphery, approaching them to the proposed Zenithal light.

© ITS – Ivo Tavares Studio

There is a neutral and reduced materials palette, always with hygiene requirements and potential spread of natural light. The wood comes as distinctive and central element, where the majority of exhibitors are located.

Plan

The exhibitors are standardized, having worked with a specialized company and thus typified and standardized solutions. The challenge was, in this instance, higher, using a modular e standardized system, aiming to design and create a unique space. The architectural project was responsible for demonstrating that this possibility exists without increase of charges.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Campos Pharmacy / e|348 Arquitectura" 06 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=315150>
  • marco antonio lima malgueiro da silva

    Muito bonito, simples e funcional.