NG House / Arquitectos Anonimos

xyz_5073

Architects: Arquitectos Anónimos®, Maria Veloso and Vasco Aragão
Location: St. Tirso,
Client: Norte Golfe
Structural consultant: Hélder Ferreira
Floor area: 80 sqm
Site area: 1,100 sqm
Built-up area: 80 sqm
Start of planning: 2006
Start of construction: 2006
Completion: 2006
Photographs: Abel Andrade

xyz_5078

Sometimes we dig up foundations only to cover them up again. A safe certainty to determine what can be shown in the pre-existings. This extension, a wooden finished container, side toped with big glass plans, answers to a simple program possible to become a private house.

section
section

xyz_5120

It is an open space with the pavement equiped, ready to receive the adequate facilities (bath and kitchen modules) to become a single person house. We design a light metalic system which permits ample overhangs, freeing up the interior space from other structural elements or walls. The transmition of forces from the tube-box is supported on the powerfull existing stone wall.

Cite: "NG House / Arquitectos Anonimos" 10 Aug 2009. ArchDaily. Accessed 16 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=31478>

23 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    mmmm…….at first glance I thought: AWESOME!

    I still think it’s beautiful, but I think it works better as a house’s pavilion or a guest house, as a main residence it’s too “containerish”.

    Either case would love to see it finished, with the freestanding bathroom and kitchen modules.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Yes it looks like a pavillion, a guest house and a container, but still beautiful and works, Portugal, Brazil, what is it the lenguage or the Nyemeyer and Siza influences?

  3. Thumb up Thumb down 0

    Elegant simplicity from Portugal… yet again.
    Beautifully designed, detailed and made.

    Why is it bad to live in a tube, why is it wrong to live in a simple space, why does the geometry have to be complex?

    Also, how big a space do we need to live in. As we stamp our footprint ever and ever larger. As populations increase we need to be more modest with the space we take up. Maybe fewer possessions would require less space.

    I like the way the new structure uses the old stone walls in the most delicate way. There is a real dynamic and respect between the two… fantastico!

    • Thumb up Thumb down 0

      I agree – I see nothing wrong with living in a small, simple tube like space…

      However, I don’t see why the designer(s) would interrupt that space with the kitchen module (per the plan and section). I also don’t like how the center section of the plan just sort of feels like left over unused space between the stair, the toilet module and the kitchen module.

      I did notice in the plan that it appears as though there was to be a window behind the wood slats near the stair – but I don’t see it in the photos. I think this type of move would help alleviate the concerns drawn by most of the other critiques.

  4. Thumb up Thumb down 0

    beautiful object..but i agree with some of the critic comments likt that’s “too tube/cavelike”

    • Thumb up Thumb down 0

      For sure, no Zaha Hadid…
      But it seems the architect was dealt very little, and still managed to come out with something interesting.
      Still a box nevertheless…But if I had to live in a box, maybe I would choose this one.
      Maybe the materials, maybe the huge raised window…I don’t know.

  5. Thumb up Thumb down 0

    Wat r u on about? It looks like a slatted unit!!! the williams studio…ders a building for ya.

Share your thoughts