Consell Kindergarten / RIPOLLTIZON

  • 03 Jan 2013
  • Educational Featured Selected Works
01_consell_kindergarten_by_ripolltizon
© José Hevia

Architects: RIPOLLTIZON
Location: Avinguda de Francesca Homar i Pascual, , Illes Balears, Spain
Architects In Charge: Pep Ripoll, Juan Miguel Tizón
Project Year: 2010
Photographs: José Hevia

03_consell_kindergarten_by_ripolltizon 02_consell_kindergarten_by_ripolltizon 04_consell_kindergarten_by_ripolltizon 05_consell_kindergarten_by_ripolltizon

Project Area: 996,05 sqm
Collaborators: Pablo García, Claudia Bacci, Luis Sánchez
Structural Engineer: Jorge Martín
Building Services: TIIS Ingeniería
Budget: 1.369.167 EUR
Client: Institut d’Infraestructures i Serveis Educatius i Cultural (IBISEC)
Contractors: Ferrovial

Consell Kindergarten is the extension of the School Complex “Bartomeu Ordines” in Consell, Mallorca (Spain). The new building is composed of: six classrooms (for children between 3 and 5 years old), one psychomotor classroom and a dining area including kitchen.

02_consell_kindergarten_by_ripolltizon
© José Hevia

The design strategy intends to accommodate the whole building area in the ground floor and thus create a fluid relation between the interior and the play grounds. In addition to this, the need of creating the access to the building from the main avenue, and the need to establish a pedestrian connection with the existing building, led us considering a building to be crossed, to be traversed. The building will be a path.

06_consell_kindergarten_by_ripolltizon
© José Hevia

We like to think on this’path’ as the starting point of the project. A colorful route in zig-zag that drives the children through the building while it organizes the different ‘classroom clusters’ and functional areas.

08_consell_kindergarten_by_ripolltizon
© José Hevia

During the design we developed a typology of ‘classroom cluster’ that is composed by: 2 classrooms connected together that are opened with a glazed facade and a porch towards a private courtyard that serves as the outdoor extension of the classroom. The clusters are oriented east, what ensures good natural light quality for each of them, and avoids the visual relationship with the north facade of the existing school building.

09_consell_kindergarten_by_ripolltizon
© José Hevia

A roof follows and protects the’path’ in its zig-zag route, rising to greet us at the main access from the Avenue, driving us to the classrooms, and offering us a sheltered area next to the playgrounds…  a vibrant and folded shadow roofing that covers and embraces us borrowing the colors of the orange groves nearby.

13_consell_kindergarten_by_ripolltizon
Plan & Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Consell Kindergarten / RIPOLLTIZON" 03 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=313817>