Trond Clubhouse / Bjørke Arkitektur + Steffen Wellinger

© Pasi Aalto

Architects: Bjørke Arkitektur + Steffen Wellinger
Location: Trondheim,
Project Architects: Runa Bjørke, Steffen Wellinger
Client: IL Trond , Rosenborgbanen AS
Area: 300 sqm
Year: 2012
Photographs: Pasi Aalto

© Pasi Aalto

The architectural intention was to shape a modest but unique environment which works simultaneously as part of a spacious outdoor facility and the traditional wooden buildings in the neighborhood. The design should especially address young people without being faddish. The new clubhouse consists of a simple pitched roof volume and a covered outdoor area that faces the football fields. The design of the facades with the white “brim” was determined by the important outdoor stair connection to the wardrobes in the basement. Onsite a single wardrobe building with two floors was located before. With exception of the basements concrete structure the building had to be demolished.

© Pasi Aalto

Outdoor Activities in Middle Norway (63 ° north) are often influenced by the weather. Especially rain in combination with wind is factors that have a negative impact and limit low threshold social gatherings. The protected outdoor area increases the usability and extends the season of football tournaments, training and other activities. The semi-transparent roof is also partially drawn down the sides and establishes a favorable microclimate.

Permanent “lounge”- benches of reused netting are key elements and contribute to invite to other informal activities for children and youth. In addition to the harsh climate winter in Trondheim is long and dark. The lighting concept of the building increases usability, security, sensation, and makes the building attractive regardless of the season. The brim and the semi transparent façade are illuminated by LED and both entrance areas with the yellow walls are illuminating the project.

© Pasi Aalto

The clubhouse has two main stories that are tied together with the exterior staircase. In the basement there are wardrobes, technical rooms, storage and laundry. The main floor contains an assembly space for 60-80 people, office, kitchen, cloakroom, toilets and a lounge with facilities for the field host. The club hall and the entrance zone are planned as flexible spaces that can cover several needs like meeting rooms, lounges, wardrobe, party hall, secretary, etc. Under the outdoor roof close to the kitchen a huge counter which serves outdoor events is located.

© Pasi Aalto

It is aimed for area efficient layouts that reduce material consumption, costs and heating needs. The air-conditioned building volume is compact and well insulated. It also includes the recycled concrete structure on the ground floor. The netting which is used in the “lounge” and the stair railing is reused from football goals. The terrace, outdoor staircase and parts of the façade are clad in local pine heartwood. As interior flooring is chosen ceramic tiles and PVC-free contract sheet flooring.

© Pasi Aalto

Because the building is raised by a combination of volunteers, students from high school and professional craftsmen, a simple detailing with standard available materials is proposed. On the inside there is used a simple and consistent material and color palette to achieve a neat and uniform appearance. The interior walls around the club hall consist of “in sito” glass walls built of standard plywood and doors. The assembly space is for acoustic reasons clad with split paneling . The outside walls are cladded with easy to maintain painted timber paneling .Terraces and outdoor areas have a roof and partially walls, consisting of a structure of laminated wood covered with translucent polycarbonate boards.

© Pasi Aalto

The décor of the clubhouse of IL Trond has local roots. On the facade there are texts and illustrations made by youngsters of the club. Present and former national team players Markus Henriksen and Odd Iversen have both played football in IL Trond in their youth and large format figures of them decorate the two yellow walls in the entrance sones. Signage and lighting is specially designed and integrated into the architectural design.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Trond Clubhouse / Bjørke Arkitektur + Steffen Wellinger" 03 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=313774>
  • Gaby & Bernd

    Wouh—-Great solution. Gratulation and Chapeau.

  • Renate & Rolf

    You did a good job. Congratulations!