ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Spain
  5. taller 9s arquitectes
  6. 2011
  7. Research Center in Sustainable Chemistry - Tarragona University / taller 9s arquitectes

Research Center in Sustainable Chemistry - Tarragona University / taller 9s arquitectes

  • 01:00 - 8 January, 2013
Research Center in Sustainable Chemistry - Tarragona University / taller 9s arquitectes
Research Center in Sustainable Chemistry - Tarragona University  / taller 9s arquitectes, © Adrià Goula Sardà
© Adrià Goula Sardà

© Adrià Goula Sardà © Adrià Goula Sardà © Adrià Goula Sardà © Adrià Goula Sardà +19

© Adrià Goula Sardà
© Adrià Goula Sardà

From the architect. Building sited in the Campus of Tarragona university , dedicated to research in sustainable chemistry. The building is formed by two parallel bodies hosting a modular programme of laboratories and associated offices. The layout of the program and facility spaces allow to create independent work units, according to the needs of the moment. The two arms are articulated through a perpendicular and shorter body, that solves the common program of management, the main entrance and the facade to the street.

© Adrià Goula Sardà
© Adrià Goula Sardà

The exterior facades of the bodies of laboratories are formalized with a powerful structure of concrete, while the interior facades to the central courtyard are solved with a metal skin ventilated facade of perforated metal panels, lighter, which promotes the technological image of the building. The body under access is resolved with a basalt stone skin that is trimmed to generate only the main entrance. The placement of a "brise-soleil" made of reflective glass embedded in the concrete grid, allows to control the sun on laboratories, reducing air conditioning demands and improving indoor lighting conditions.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Research Center in Sustainable Chemistry - Tarragona University / taller 9s arquitectes" 08 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/312140/research-center-in-sustainable-chemistry-tarragona-university-taller-9s-arquitectes/>
© Adrià Goula Sardà

绿色化学下的研究中心--塔拉贡纳大学