Salvartor Car Park / Peter Haimerel Architektur

  • 29 Dec 2012
  • Infrastructure Selected Works
© Gero Wortmann

Architects: Peter Haimerel Architektur
Location: , Germany
Area: 7,500 sqm
Photographs: Gero Wortmann, Florian Holzherr

© Gero Wortmann

The appraisal of the façade intended the development of a façade concept for the planned heightening of the multi-story can park at ‘Salvatorplatz’ in Munich. In the context of the reconstruction of an office and garage building the multi-story car park has been increased by 21/2 floors. In the view of the historical surrounding and the inventory building, which stands under single monument and under monument protection and lies in embraced of an ensemble range, the organization of the new façade has been of great importance. The multi-story car park is situated in the midst of the old town of Munich. Leaving of the former medieval city wall and parts of the ‘Jungfernturm’ of 1430 directly border the multi-story car park. The existing multi-story car park of Franz Hart (1964/65) is oriented on the former city wall. The exposed lying brick wall has been absorbed and resumed.

© Florian Holzherr

The new steel façade structure of Peter Haimerl made of galvanized steel has been developed through computer generated expirations, which generate new order samples. A netlike network has been invented on the basis of 20 000 wands with the width of the thin formatted brick used at the inventory building and a constant staff length of 1.5 m.

© Florian Holzherr

The production of the façade of galvanized steel plates through computer-controlled plasma cut equipment corresponds to the idea of direct use of computer generated data. This means a direct transition of the draft data to machine production without the use of hand drawings of the designing architect.

© Florian Holzherr

The façade surrounds the heightening like a volume and a transparent covering for the new parking decks. The density of the structure decreases from down upward. As a result of the transparency of the structure and the gene constantness of the material the existing solidium remains untouched.

© Gero Wortmann

The inventory building are buildings of reinforced concrete skeletons, disguised with clinker brick-work The heightening of the multi-story car park is a structural steel work with reinforced concrete composite floors. The steel plates of the façade with the height of 8.50m and the width of 2.50 m are fastened at the structural steelwork of the parking deck.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Salvartor Car Park / Peter Haimerel Architektur" 29 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=312122>