‘Ito Jakuchu Inspired’ Pavilion 2nd Prize Winning Proposal / Đordje Alfirević and Sanja Simonović

Courtesy of and Sanja Simonović

The competition for the ‘Ito Jakuchu Inspire’ pavilion is focused on the great celebration throughout the world of Ito Jakuchu’s work, a milestone in Japanese art history. Taking on a symbolic meaning, the competition effectively corresponds to a cultural phase of our existence. Designed by architects Đordje Alfirević and Sanja Simonović, this second prize winning proposal creates a dematerialization of boundaries between Ito Jakuchu’s perception of the reality in which he lived and the appearance of our modern world. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Đordje Alfirević and Sanja Simonović

Humanity has gone through two opposite developments. The first, in which it integrated fully with nature; the second, in which it expanded into an artificial world of its own, which grew until it came into conflict with the natural world. Humanity should now reconcile and unite nature and artifice, creating a new balance.

Courtesy of Đordje Alfirević and Sanja Simonović

Looking for a modern medium for experiencing Ito Jakuchu`s works expressiveness, we decided to create a prototype of a pavilion with facades as ‘windows’ through which visitors could observe not only the pieces shown inside the pavilion, but also the natural realm of its spatial context, as if one where looking ‘through Ito Jakuchu’s eyes’.

Cite: Furuto, Alison. "‘Ito Jakuchu Inspired’ Pavilion 2nd Prize Winning Proposal / Đordje Alfirević and Sanja Simonović" 25 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=310793>

Share your thoughts