Iron Gallery / Kensuke Watanabe Architecture Studio

  • 22 Dec 2012
  • Cultural Selected Works
Courtesy of

Architects: Kensuke Watanabe Architecture Studio
Location: Minato, Tokyo,
Contractor: Eiger Co. Ltd, Noriaki Fujii, Koji Misaki
Structure: K. Nakata & Associates, Katsuo Nakata, Takashi Takamizawa
Steel Fabrication: Tokyo Kentetsu, Kenji Sasaki, Shuuji Matsushima, Masamoto Kondo
Client: Mori Building Co. Ltd
Area: 97.33 sqm
Photographs: Courtesy of Kensuke Watanabe Architecture Studio

Courtesy of Kensuke Watanabe Architecture Studio

Iron Gallery is a steel-made building standing in a small lot in the center of Tokyo. This tenant building consists of 4 stories, including an antique art dealer’s office. The total floor area of the whole building is less than 100m2.

Courtesy of Kensuke Watanabe Architecture Studio

A careful discussion took place between the architect, structural designer, and the contractor from the very beginning of the project. The project was efficiently carried out due to this process, and the aesthetic image, feasibility and cost control were all taken into account concurrently.

Courtesy of Kensuke Watanabe Architecture Studio

Since the site was facing a heavy traffic of arterial road and had very limited work space, all agreed on using steel construction for this project. This way, most of the construction parts could be fabricated in factories, minimizing the work at the actual site. Superstructure was welded directly on top of steel pipe piles. Facade panels with the height of the entire building were fabricated at the factory, and brought into the site. Once the panels were set, the gap was welded to be watertight. Actual labor at the site was only 47 days from setting the piles to the completion of the building.

Courtesy of Kensuke Watanabe Architecture Studio

COR-TEN steel was used for facade material. The outer walls are set in minimum distance from site boundaries, so maintenance-free material was suitable. The reddish brown color of COR-TEN steel that ages in time also matched the building content, antique. The surface plate was forged, creating ribs that stiffened the panel while adding delicate appearance created by the shades of the sun.

Courtesy of Kensuke Watanabe Architecture Studio

The site is facing north and has bright greenery across the street. By inviting such nature and surrounding view of the city into the building through a large opening, an extended atmosphere is implemented into the small interior.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Iron Gallery / Kensuke Watanabe Architecture Studio" 22 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=310160>

Share your thoughts