Casa La Punta / Elías Rizo Arquitectos

  • 22 Dec 2012
  • Houses Selected Works
© Marcos García

Architects: Elías Rizo Arquitectos
Location: Punta Mita, Nayarit,
Architects In Charge: Elías Rizo Suárez, Alejandro Rizo Suárez
Area: 795.0 m2
Proyect Year: 2012
Photography: Marcos García

Collaborators: Carlos Miramontes, Jenny Mora, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Paola Hernández, Roberto Contreras, Gabriela Chávez, Rigo González, Diana Reséndiz y Rodrigo Ortega
Interior Design: Colectivo sur
Techinal Design: Alejandro Varela
Constructor: Juan Cuevas
Cálculo: Rafael Robles
Interiorism: Colectivo sur
Landscape: Jorge del Real
:

From the architect. Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, the commission consists of a rest house for an unusual couple, so the house should stay away from stereotypes of regionalist design – and must respond to the particular way of life and thinking of their future inhabitants. Both residents are a part of the process of design of the house, she, with an inexhaustible talent, engages directly with the theme of the furniture and interior design, and he gives shape to his ideas with technical creativity.

© Marcos García

The project is divided into three modules: the input module contains the service areas as well as a workshop to double height, the main module houses the public and private areas of the house, the third module is an open terrace and very close the sea.

© Marcos García

From the entry module – a shaft connector tropical solid wood planks that reaches the sea – it passes by the main module floating on a bed of volcanic rock and finally each module league together. In the main module, the ground floor is an open space where the only constant is the absolute integration to their immediate environment – the outside – there, only the kitchen and living space and a small living space. The upper floor is divided into two parts, the master suite and two suites of visits, they are accessed from a triple double height steps. Another constant is the private open spaces and common usage, a part of the master suite bathroom is outdoors..

Planta

Polished concrete, wood Parota, stainless steel elements, natural stones and finally the careful selection of furniture make this beach a dwelling residence only..

Cite: "Casa La Punta / Elías Rizo Arquitectos" 22 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=309075>

1 comment

Share your thoughts