Educational Institute La Samaria / Campuzano Arquitectos

  • 19 Dec 2012
  • Educational Selected Works
Courtesy of Campuzano Arquitectos

Architects: Campuzano Arquitectos
Location: , Risaralda,
Design Team: Gabriel Campuzano Otero, Carlos Campuzano Otero, Carlos Campuzano Castello
Collaborators: Juliana Zuluaga, Julio Angulo, Oscar Ruiz, Diana Galvis, Alejandro Rodriguez
Strucutral Design: Devaldenebro Ingenieros
Consultant In Sustainability: Jorge Ramirez
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Campuzano Arquitectos

This particular public educational institution is located on the southern border of the city of Pereira on the Colombian central mountain range. Its geographical situation at the limits of the city promotes a new pole for urban development with a growing population that demands public facilities.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

The urban morphology of the city of Pereira is determined by its geography, where a chain of mountains and canyons, running from the south to the north, are intertwined and produce a special urban texture that becomes dense on the peaks.

First Floor Plan

The project is developed on one of these peaks looking to the canyon on the south and to a preexistent district on the north.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

Because the geometry of the plot lets little free space, the program is developed in a three-story building that runs from one extreme to the other.  The classrooms are oriented either to the north or to the south in order to privilege the long distance view of the city center or the closer view of the urban border. The main building accommodates itself on the terrain establishing a limit between the main street of the district and the school in order to protect its interior.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

In this “protected interior” there are independent blocks that shelter the auditorium, the sport fields, the main patio and the pre-school classrooms around its own patio.

The main building appears like a boat that floats in the middle of the district and becomes a visual referent that promotes a new urban value.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

The different levels of the project are reached by an exterior ramp connected by bridges to the auditorium’s covering which is, at the same time, the primary patio.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

The scheme of the project produces a covered public plaza on the most important  corner of the district, that allows joined activities among the school and the community.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

Bamboo, a renewable natural material, very commonly used in the traditional architecture of the region and normally used as a structural element, is used in this case for the closing of the façade and as an element to control the sun and heat.  Bamboo is a strong aesthetic and cultural referent which produces the vibration of the natural material, framed by industrial materials such as brick and concrete.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

Due to the mild climate of the place, the building uses natural ventilation with the purpose of enhancing the thermal conditions in the different spaces of the project.  A crossed ventilation is generated between the facades and through the roofing minimizing the use of air conditioning and providing a great energetic spare.

Courtesy of Campuzano Arquitectos

The first floor of the school shelters community activities, such as, the library, the auditorium, the internet room, labs and art rooms, so that the inhabitants in the district may use them on weekends.  This possibility gives the school the character of a public and plural facility to serve the community and to help constructing a more equal society.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Educational Institute La Samaria / Campuzano Arquitectos" 19 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=307970>
  • John-David Carling

    Im digging this project big time. It comes across so lite and simple with clear formal expression and detail in the bamboo. At the same time the concrete appears strong, safe, and breathable.

  • LUIS ALBERTO BELTRÁN BECERRA

    SERÍA INTERESANTE QUE SE REALICE MENCION DE LOS CONSTRUCTORES DEL PROYECTO CONSORCIO BB PEREIRA INTEGRADO POR LOS INGENIEROS LUIS ALBERTO BELTRÁN BECERRA Y JOAQUÍN BELTRÁN BECERRA.
    GRACIAS,