We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Municipal Theatre of Casas Ibáñez / BGAA

  • Architects: Burgos & Garrido arquitectos
  • Location: Albacete, Spain
  • Architects: Francisco Burgos, Ginés Garrido
  • Design Team: Agustín Martín, Javier Malo, María José Arquero, Almudena Carro, Victoria Mateos, Emilio Ontiveros, Rafael Ureña
  • Structures: Juan Carlos Salvá
  • Quantity surveyor: José Santiago
  • Area: 2642.7 sqm
  • Project Year: 2004
  • Photographs: Ángel Baltanás

© Ángel Baltanás © Ángel Baltanás © Ángel Baltanás © Ángel Baltanás

© Ángel Baltanás
© Ángel Baltanás

From the architect. The most valuable elements on the plot are the two formidable pine trees to be found on it and importance is placed on rescuing the space beneath their branches which has been used for years as a place for celebration and dancing by the town of Casas Ibáñez. The theater is built around this shaded space, neither entirely an exterior nor an interior space, empty and open; within this take place all the access points to merchandise, management, rehearsal rooms as well as access to the public.

© Ángel Baltanás
© Ángel Baltanás

The theater does not open to the wider space, the street of la Cañada, and using a certain architectural tradition of La Mancha “hides” its access. Nevertheless, it does not give up its public character; from the street of la Cañada, the high and crooked canvases of the theater provide it with a vibrant plasticity under the sun that identifies it as a public building.

© Ángel Baltanás
© Ángel Baltanás

The diversity of uses of the building is compatible with its compact body. The theater can be segregated for a night concert, for a small administration office with morning shifts or for the evening activities of the rehearsal rooms. The orchestra seating of the theater can be divided by a thick curtain to meet the needs of events with smaller audiences and one of the rehearsal rooms can be occassionally transformed into a small public auditorium, without interfering in the inner circulations of the building.

© Ángel Baltanás
© Ángel Baltanás

Big blind crooked canvas. Big holes pointing down specific places establish a certain empathy with the landscape of La Mancha, arid and open, in an anodyne place with no urban value in the central area of Casas Ibáñez.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Municipal Theatre of Casas Ibáñez / BGAA" 10 Dec 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/303987/municipal-theatre-of-casas-ibanez-bgaa/>