Passive House School Winning Proposal / Kjellgren Kaminsky Architecture

Courtesy of

Kjellgren Kaminsky Architecture (KKA) shared with us their winning proposal for Nya Kollaskolan, which is expected to be the largest passive-house school in Sweden, as well as one of the largest passive house buildings in the country. A centerpiece in the new Kollastaden area in the center of , the school will supplement the existing school, built in 2000, and host around 360 students and 75 employees. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

The new school consists of a school building of ca 6500m², a sports-block of ca 2500m² as well as additional smaller buildings. The school utilizes the existing energy within the building generated from people and household appliances which then reduces the overall heating requirements of the building. Architecturally the school is sited as a backdrop to the centrally located park south of the building, filling one of the planned blocks of the future area of Kollastaden.

Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

On the north side of the school, a communal schoolyard is placed to connect the new and old school-building. The schoolyard is designed to be actively used by students participating in activities which support learning. There is parking, both for cars and bicycles, and zones for the school taxi. The School building which is based on the design program of Kollastaden, has its own strong character. The street facades of pale brick are kept relatively restrained while the facades facing the yard have a more playful expression, both in the facade design and in the volume.

Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

The school-yard facade is dressed with stucco and panels. To give the relatively large building a human scale the street façade has a variation in composition. This is shown in both window-setting and the artistic decoration of the brick as well as high-lighted entrances and windows with red fiber cement panels.

Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

A distinct entrance leads the visitor into the entrance hall with an atrium that is open in three planes. All communal areas are situated around the atrium as well as the more public function rooms. In the wings of the building, the permanent classrooms are situated furthest away from the more public areas so they have more privacy and less unnecessary disruptions.

Architects: Kjellgren Kaminsky Architecture (KKA)
Location: Kungsbacka, Sweden
Team: Joakim, Fredik, Melia, Michael, Michele, Joti, Maelis, Sanna, Johan, Pamela, Maria, Paulina, Kay
Client: Eksta
Size: Medium 80,000 m²
Stage: Detailed Design
Energy Usage: 38,0 kWh/m²,year (Swedish passive house definition: minimum 45,0 kWh/m²,year)
Max Effect: 12,1 W/m²,K (Swedish passive house definition: minimum 15,0 W/m²,K)
Year: 2012

Cite: Furuto, Alison. "Passive House School Winning Proposal / Kjellgren Kaminsky Architecture" 04 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=302094>