Daycare Center for Disabled Children / Atelier d’Architecture Laurent Tournié

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

Architects: Atelier d’Architecture Laurent Tournié
Location: , France
Associated Architect: F. Martinez
Assistants Architects: S. Nichele, A Tajerrashti
Collaborators: J.Avignon, P.J.Artins, Y.Chereau, I.Roig, N.Arnal
Engineers: IES
Client: APAJH
Area: 1,390 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

The center is a place of care, sharing and coordination of various activities for supporting and relieving handicapped children and their families in the Cahors area.

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

Located on the left bank of the Lot, The “Terre Rouge” district gradually slopes towards the river. A complicated underground where clays and big limestone blocks resist to geometry…

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

The building has a linear shape, it’s oriented north to the south and composed of three levels (one is underground). The roof terrace contains a technical area. The structure is sliced vertically from the north to the south: This apparatus organizes practices according to the sun exposure and framed views. It defines structural systems, circulations and allows composing the building’s ends.

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

The north facade houses the offices, vertical circulations and the technical rooms. The south facade hosts children’s activities, including the lunchtime rituals.

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

At the garden level, the areas dedicated to children with multiple disabilities set view to a protected terrace and an enclosed yard.

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

Bay windows and thresholds are designed for all eyes and hands, the circulation areas are treated with care: lights (natural and artificial), manoeuvres areas and temporary storages are evenly distributed. The ceilings are composed to trap sounds and give rhythm into the corridors. Concrete is neatly finished, it’s beautiful,so we show it.

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

The large porch at the entrance protects the vehicles dropping off the children. On the roof we have quartered today’s technology on the north side. The rest of the roof, awaiting tomorrow’s technology is open to the valley panorama.

Courtesy of Atelier d’Architecture Laurent Tournié

In the basement, a patio carved in the limestone illuminates the hydrotherapy room. At noon, the sunlight can reach pool’s water…

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Daycare Center for Disabled Children / Atelier d’Architecture Laurent Tournié" 05 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=302028>

1 comment

Share your thoughts