Stone House / Vo Trong Nghia Architects

© Hiroyuki Oki

Architects: Vo Trong Nghia Architects
Location: Dong Trieu, Quang Ninh Province,
Contractor: wNw House JSC
Year: 2011
Photographs: Hiroyuki Oki

This torus-shaped stone house is located in a quiet residential quarter beside the way to Ha Long Bay from Hanoi. A rising green roof and walls composed of subdued color stones in dark blue create a landscape, which stands out in the new residential area.

© Hiroyuki Oki

The rooms surround the oval courtyard, making a colony-like relationship with each other. Circulating flow runs around the courtyard and continues to the green roof, connecting all places in the house. This courtyard and green roof compose a sequential garden, which creates a rich relationship between inside and outside of the house. Residents discover the changes of the seasons and realize their wealthy life with the nature, thanks to this sequential garden.

© Hiroyuki Oki

To create a wall with smooth curvature, cubic stones with 10cm thickness are carefully stacked. Consequently, the wall performs the play of light and shadow. Massive and meticulous texture of the wall generates a cave-like space, which recalls the image of a primitive house.

© Hiroyuki Oki

The family with 2 young children has been enjoying their living in the house. They sense each other and deepen their communication, rounding and rounding in the house.

Plan
Cite: "Stone House / Vo Trong Nghia Architects" 04 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=301751>