La Baldufa Kindergarten / ONL Arquitectura

  • 14 Dec 2012
  • Educational Selected Works
© Gianluca Giaccone

Architects: ONL Arquitectura - Joan Nogué, Txema Onzain, Felix Lopez
Location: Carrer Conflent , Spain
Design Team: Gianluca Giaccone, Giorgia Sgarbossa, Mar Balcells (student)
Area: 898 sqm
Year: 2010
Photographs: Gianluca Giaccone

Installations: Font i Armengol enginyers
Structure: BIS Arquitectes
Budget: 948,000 €
Constructor: Sepisa S.A.

© Gianluca Giaccone

As the site is small and triangular in shape, the project design has to focus on devoting as much exterior space as possible to the playground, in a single area oriented to the south.

© Gianluca Giaccone

The simplicity of the exterior building envelope, in particular the roof which has a single slope, is only broken by two skylights which provide the natural light needed inside the classrooms in a uniform way.

© Gianluca Giaccone

The linear exterior, which contrasts with the curved design of the interior building envelope and the visual interplay of the open spaces, provides spatial continuity to the different groups of classrooms.

© Gianluca Giaccone

The large porches on the southern side accentuate the building’s linear design. Large-scale latticing, which filters the sunlight as it enters the classrooms and the exterior playground, creates a change of scale different to the one normally associated with a one-storey building.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "La Baldufa Kindergarten / ONL Arquitectura" 14 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=300116>

Share your thoughts