We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Extension And Renovation Works At The Social Center Mirasol / ONL Arquitectura

  • Architects: ONL Arquitectura
  • Location: C/ Mallorca 42, Sant Cugat del Vallès, Spain
  • Arquitectos A Cargo: ONL arquitectura - Joan Nogué , Txema Onzain , Félix López
  • Collaborators: Llorenç Vallribera
  • Constructor: Construcciones J.A. Barbany, S.L.
  • Structure: BIS Arquitectes
  • Installations: Font I Armengol Enginyers
  • Promotor: Ajuntament de sant Cugat del Vallès
  • Budget: € 1,577,896
  • Area: 1,250 sqm
  • Year: 2008
  • Photography: Marcela Grassi

© Marcela Grassi © Marcela Grassi © Marcela Grassi © Marcela Grassi

© Marcela Grassi
© Marcela Grassi

From the architect. The existing Social Center expands with a third new volume located at the south area of the building complex. This new wing redefines two patios of distinct character: the first courtyard is an enclosure and has a cloister character, and the second one is more opened and dynamic.

© Marcela Grassi
© Marcela Grassi

The extension is organized in three bars.  While the first one is associated with the inside courtyard and contains the standard rooms of the program, the second one is formed by the most significant and leisure rooms overlooking the outdoor patio. Between both we find the third bar which consists of the interaction area between all the rooms, with a more representative character, which also functions as an entrance hall for them. This central corridor becomes a multifunctional space that links the various activities and the natural expansion for all the rooms. Temporary activities can also be set in this area such as exhibitions, informal gatherings and other collective activities.

© Marcela Grassi
© Marcela Grassi

On the south-west corner, the corridor widens to be converted into a café area and a meeting point related to the outside patio through a portico.

© Marcela Grassi
© Marcela Grassi

The section plan of the building becomes the spatial leitmotif of the project. The roof rises to allow a diffuse light to illuminate this central space, solving the deepness and compact character of the building.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Extension And Renovation Works At The Social Center Mirasol / ONL Arquitectura" [Ampliación Y Reforma Centro Cívico Mirasol / ONL Arquitectura] 08 Dec 2012. ArchDaily. (Trans. Cifuentes, Fabián) Accesed . <http://www.archdaily.com/299716/extension-and-renovation-works-at-the-social-center-mirasol-onl-arquitectura/>