Boaçava House / Una Arquitetos

©

Architects: Una Arquitetos
Location: sao Paulo,
Design Team: Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas
Year: 2011
Photographs: Leonardo Finotti

Collaborators: Ana Paula de Castro, Bruno Gondo, Eduardo Martorelli, Enk Te Winkel, Igor Cortinove, Marta Onofre, Miguel Muralha, Roberto Galvão Jr., Sílio Almeida
Construction: Pecprana + F2
Structures: Cia de Projetos
Installations: Pessoa e Zamaro
Lightning Design: Ricardo Heder
Landscaping: Soma Arquitetos

© Leonardo Finotti

From the architect. The slope where this site is located, beside the six meters difference between back neighbor and the house, provide a large distant view from the street level. The continuity is established therefore through the neighborhood treetops and the skyline on the banks of Pinheiros River.

© Leonardo Finotti

The suspended concrete volume protects living areas on the ground level, with spatial variations from the design of the pavement with various heights. This wood pavement connects the entry to the pool, unfolding inside the room.

plan

The concrete wall supports construction and divides longitudinally the site giving independence to the facilities areas. This colored block was pigmented with iron oxide. The presence of this molded wall is extended from the reflections of light and follows a transition from external to internal areas. Two concrete columns complete the supports of this level allowing apparent asymmetry in the regular structure.

section

Thinking of structural sense as a folding, the volume of the superior level behaves differently. There is no continuity of the pillars, are the concrete walls that support the cover slab.

© Leonardo Finotti

The contrast with first level, where the bedrooms are, appears in the opacity of the volume. It indicates some intimacy; views from these rooms are mediated by reentrant balconies. These extractions ensure diagonal views, multiple light and ventilation accesses emphasizing the sun’s path. 

© Leonardo Finotti

The rising way is completed by a solarium on the roof.

Cite: "Boaçava House / Una Arquitetos" 25 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 23 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=297963>
  • Deepak

    the facade walls are pigmented concrete walls?

  • Geekofriendly

    loving the idea, although I do spot a few compromises:

    -your outside view from the dining table is the car parked outside..rly?
    -every room having it’s own bathroom is ‘trendy’, but unsocial … I think as a kid I would preffer a bigger room;)
    -the big open hall between the rooms is just that, nothing more … the furnishing actually looks like sth out of a waiting room, which is embarrasingly unimaginative … why not make it a play-room, FSM knows the kids will need some shared space;)

    it seems I don’t like this project as much as I thought I did hehe

  • maryam

    it was good