We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Officierenwijk Residential Zone Winning Proposal / META Architectuurbureau

Courtesy of META Architectuurbureau
Courtesy of META Architectuurbureau

Located in a forested area of Brasschaat, Belgium, the competition winning proposal for the Officierenwijk Residential Zone consists of 23 single-family houses, of which 17 can be classified as social housing and 6 as affordable housing. Designed by META Architectuurbureau, the different dwellings form, both on a functional as well as aesthetic level, a coherent whole with the façade playing an integral role to achieve this. More images and architects’ description after the break.

The project is located between Kapelei and Zegelei, to the rear of the existing dwellings along the Bredabaan and Diksmuidelei. Here, a new residential zone is planned, divided into 3 distinct building zones. All facades are designed with the principle of a concrete structural frame with timber in-fill panels.

Courtesy of META Architectuurbureau
Courtesy of META Architectuurbureau

In allowing an orderly play in the position of the openings in the façade, a sculptural quality is lent to the street-side façade. The volumes then combine to form a uniform whole that, in its material expression, nods to its wooded location. Architects: META Architectuurbureau Location: Brasschaat, Belgium Collaborators: Simone Valerio, Sofie Dubbers Client: ARRO Antwerpen Program: 23 social houses Competition Status: 2012, First prize

Courtesy of META Architectuurbureau
Courtesy of META Architectuurbureau
Cite:Alison Furuto. "Officierenwijk Residential Zone Winning Proposal / META Architectuurbureau" 17 Nov 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/294459/officierenwijk-residential-zone-winning-proposal-meta-architectuurbureau/>