We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Pavilion Siegen / Ian Shaw Architekten

  • Architects: Ian Shaw Architekten
  • Location: Siegen, Germany
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Felix Krumbhlotz, Courtesy of Ian Shaw Architekten

© Felix Krumbhlotz © Felix Krumbhlotz © Felix Krumbhlotz © Felix Krumbhlotz

From the architect. The pavilion’s dramatic, planar form articulates an assured, yet subtle compression of space, framing views of the lake and the local topography. The building’s tectonic rigor is palpable, its seemingly gravity defying configuration enabling the floor plate and ceiling to cantilever some 6m beyond the lakeshore.

© Felix Krumbhlotz
© Felix Krumbhlotz

The scheme is both a weekend fishing retreat and a garage for three classic cars. A toilet and washroom facility is also included, as is a storage area for the client’s angling equipment. Detailing is measured throughout - from the integrated lighting to the fully glazed internal area.

© Felix Krumbhlotz
© Felix Krumbhlotz

The 12 x 12 m structure conforms to a strict proportional grid that determines both the position and heights of the walls, as well as the shuttering joints and fenestration divisions. The 3 x 3m door panels - built by the client’s engineering company, and weighing 340 kilos per door - pivot on bespoke spindles, allowing each to be opened with the push of a single finger.

© Felix Krumbhlotz
© Felix Krumbhlotz

Structurally, the scheme’s main floor plate is composed of precast concrete slabs, thus avoiding the need for under floor shuttering. The slabs are tied back to massive drum foundations. A finishing layer of in-situ concrete delivers an aesthetic uniformity to the cantilevered platform, which then formed the base for the in-situ cast walls and ceiling.

© Felix Krumbhlotz
© Felix Krumbhlotz

Throughout the building process the concrete mix was carefully monitored in order to achieve an off-white finish, this tone refining the pavilion's dialogue with the surrounding terrain. Special, non-oiled shuttering ensured that no harm came to the lake’s fish population during construction.

Courtesy of Ian Shaw Architekten
Courtesy of Ian Shaw Architekten
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Pavilion Siegen / Ian Shaw Architekten" 11 Nov 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/291883/pavilion-siegen-ian-shaw-architekten/>