We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Lucernas House / 01 Arq

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Architects: 01 Arq Location: Catemito, San Bernardo, Chile Design Team: Cristian Winckler, Pablo Saric, Felipe Fritz Project Year: 2011 Photographs: Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The house is divided into two areas: the private where the bedroom are and the public where the lounge, dining room and services are located. The strategy poses a volume on one level that solves the linear program, allowing all venues have view to Cerro Chena and north orientation.

To make the views even more dramatic in relation to the landscape, vertical and horizontal volumes were extruded. Thus, generating skylights, high ceilings and visual tension towards the landscape. Similarly, forming intermediate spaces used as terraces.

The location of openings and skylights reflects the need to create cross ventilation, maintaining pleasant temperatures during summer.

The materials used for the project are reinforced masonry, a typical material of the area. The exterior of the house was stuccoed and painted dark grey, contrasting with the white aluminum frames used on the skylights and windows. The interior of the house is white too.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

The floor plan aims to have maximum flexibility in the public area. The enclosures can form a single space when the sliding door that separates the kitchen from the dining room is open, hiding the wall that delimits the terrace.

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

© Aryeh Kornfeld
© Aryeh Kornfeld

Floor Plan 01
Floor Plan 01
Cite:Fabian Cifuentes. "Lucernas House / 01 Arq" 07 Nov 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/290455/lucernas-house-01-arq/>