Kuggen / Wingårdh Arkitektkontor

© Tord-Rikard Soderstrom

Architects: Wingårdh Arkitektkontor
Location: Lindholmsplatsen, Göteborg,
Architect In Charge: Gert Wingårdh and Jonas Edblad
Contractor: PEAB
Client: Chalmersfastigheter AB
Area: 5350 sqm
Year: 2011
Photographs: Tord-Rikard Soderstrom, Lindman


© Tord-Rikard Soderstrom

A cylindrical, distinctive building in the middle of the town square is an urban planning motif with roots in the Italian Renaissance. The form offers lots of floor space in relation to the amount of exposed exterior wall surface, and the upper floors project out over the lower—more on the south side than on the north, so that the building partially shades itself when the sun is high in the sky. A rotating screen shades the top floors, following the sun’s path around the building.

The triangular-shaped windows let in the light where it’s needed most—by the ceiling, from where it can reach deep into the core of the building. Finally, its brocade of glazed terracotta panels takes on different appearances depending on our viewing angle and the changing daylight conditions. The red colors refer to the industrial paint that was closely associated to the wharfs and the harbor. Here and there they meet a contrasting green patch, as in an autumn leaf. These details change the building’s character from one side to another, and over the course of the day.

© Tord-Rikard Soderstrom

The plan is designed to foster opportunities for informal meetings. The lower floors house a Science Park where students can meet with representatives of the business community. The second level is also designed for public use, with its circulation paths providing the most intense interaction between the building’s occupants and its visitors—they can even be used as exhibition spaces. The floors above have general-use leasable offices. The building has only one elevator, making the stair the primary means of vertical circulation, which promotes contact between people and is also good for their health. By equipping the building with motion-activated lighting and ventilation sys¬tems, energy is used only where it is really needed. The result is a building with a calculated energy consumption under 55 kWh/sqm annually.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Kuggen / Wingårdh Arkitektkontor" 05 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 22 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=289856>
  • Patrick H

    Gorgeous!

  • mary

    love it so much…

  • Ludovica S.

    Where can I find more details about the terracotta panels?

  • Yaja

    Amazing!!!