House 2.0 / FARO Architecten

  • 05 Nov 2012
  • Houses Selected Works
© Hans Peter Föllmi

Architects: FARO Architecten
Location: ,
Designer: Pieter Weijnen
Construction Advisor: Pieters Bouwtechniek, Almere
Sustainability Advisor: Trecodome
Execution: J.J.A. Kerkhofs Montagebouw, Hendrik-Ido-Ambacht
Installations: Aitec & Wiessenekker, Rhenen
Client: fam. Feikema-Weijnen
Area: 230 sqm
Year: 2009
Photographs: Hans Peter Föllmi

© Hans Peter Föllmi

After the success of an energy-efficient residence on Steigereiland, FARO has pushed to a higher level for this second version. Residence 2.0 is energy-neutral and is build according the cradle-to-cradle principles. The CO2-reduction will be 100%.

© Hans Peter Föllmi

This CO2 reduction is realized by bringing the house to a passive house level with an insulation value of Rc=10 using triple glazing, 100% liquid-tight joints and heat exchangers. The insulation materials are organic. The integrated photovoltaic cells in the roof line and the wind mill and PV cells generate enough electricity to supply both the nominal electricity demand as well as for the heating of the water.

© Hans Peter Föllmi

A very large boiler feed water container of 2 m3 provides a large accumulation of energy. The heat exchanger in combination with the high level of insulation and triple glazing provides a great level of comfort. The air supply comes via the outside and will be heated by a Sole ground source heat exchanger two meters under the house. Extra energy for space heating and warm water will be supplied by warm water collectors. These are integrated in the cornice of the façade. The temperature can be increased if needed by use of a pellet stove. Electricity will be provided by a DonQi wind turbine, PV cells and 6 m2 Auron DF heat pipes.

© Hans Peter Föllmi

The design of the house is based on an earlier edition of the home. The upper floors are the same, but the unique parts, like a hanging sitting room, has changed. The exterior façade is made of burnt wood. An old Japanese technique that preserves the wood in a natural way. The burnt top layer preserves the wood and eliminates the need for paint or impregnation. This home is designed around a large live in kitchen on the ground floor. Up the stairs is a split level floor with a large balcony and a living room. The living room rests on a horizontal tree. Using this tree features all stadia of wood in the house: tree, timber and ash. The tree was salvaged from one of the canals of Amsterdam, where it had to be removed for restoration of the quay.

Section
Cite: "House 2.0 / FARO Architecten" 05 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 28 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=289823>

0 comments

Share your thoughts