UCSF Mission Bay Block 25A Academic Building Competition Winner / WRNS Studio + Rudolph and Sletten, Inc.

Courtesy of

WRNS Studio and Rudolph and Sletten, Inc., recently won a design/build competition for a new faculty office building at UC ’s Mission Bay campus, which takes cues from the workplaces of high-tech companies. When completed, the 7-story academic office building will house UCSF physicians, faculty, and students in an interdisciplinary, flexible, light-filled environment. Drawing on the principles of the activity-based workplace, the design gives each occupant a “home base” workstation, but also a variety of other spaces for specific work and social activities, ranging from huddle rooms and breakout areas to conference rooms. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of WRNS Studio

Our planning incorporates activity-based workplace design, which anticipates the many different types of activities in which occupants will engage during a typical day. The spaces for specific work and social activities, including focus rooms, huddle rooms, a wide variety of break-out areas, and conference rooms, are organized into comfortably scaled work neighborhood. Theses spaces can shrink or grow depending on specific departmental needs over time. Workstation clusters are placed to give each workspace access to daylight and views. A cluster of “hotel” workstations off each floor’s elevator lobby meets the needs of casual, drop-in visitors and longer-term visitors; other hotel workstations are embedded within work groups for longer stays. Two-story atriums serve as “town centers,” encouraging interaction by bringing together coffee service, restrooms, conference rooms, huddle rooms, and breakout spaces.

Courtesy of WRNS Studio

As our client wanted a building that can be easily and economically adapted over time, we used a modular planning approach and raised floor, which will allow for changes in technology and mechanical and electrical systems. The ground floor contains classrooms and a learning center. Large classrooms are located along a pre-function space/concourse that includes amenities such as lounge seating, laptop counters, and stools. At either end of this pre-function space are views to the garden courtyard to the south and a planned courtyard to the north.

Courtesy of WRNS Studio

The massing and basic organization of the building are consistent with the campus design guidelines, calling for simple volumes; consistent building heights; and a base, body, and parapet tripartite organization. Within this organization, a “mesh” is graphically evident in the facades and internal organization of the building. The building skin comprises GFRC units, vision glass, and metal spandrel panels on a panelized unit. The variability in the mesh is based on orientation and is realized by changing the amount of solid GFRC and vision glass within the panel. The color of the GFRC is sympathetic to the surrounding buildings on both the research and clinical side of the campus and offers a level of intricacy that allows the building to be enjoyed on multiple scales.

Courtesy of WRNS Studio

Likewise, we envisioned the site as a porous gateway, with many points of connectivity between the research and clinical areas of the campus and a strong inside/outside relationship in all spaces. The ground plane of the building is organized around six primary spatial environments: arcade, breezeway, classroom concourse, garden courtyard, courtyard walk, and garden pavilion.

Courtesy of WRNS Studio

Our literal and metaphorical mesh of enriching and supportive spaces is intended to delight users, to enrich the campus context, and to stand the test of time.

This project is a design-build competition, led by Rudolph and Sletten, Inc., and designed by WRNS Studio.

 

Cite: Furuto, Alison. "UCSF Mission Bay Block 25A Academic Building Competition Winner / WRNS Studio + Rudolph and Sletten, Inc." 26 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=286790>