Rustic House / UID Architects

  • 07 Nov 2012
  • Houses Selected Works
© Hiroshi Ueda

Architects: UID Architects
Location: Fukuyama-city, Hiroshima,
Design Team: Keisuke Maeda
Year: 2010
Area: 93.55 sqm
General Contractor: OKITA – Norikazu Okita
Site Area: 751.25 sqm
Total Floor Area: 110 sqm
Photographs: Hiroshi Ueda, Courtesy of

This site is the place where the calm country landscape of the foot of a mountain spreads. This plans to build a residence of the young couple in the site of the existing building where her parents are living. The plane is planned that the building with thee functions was combined while utilizing the difference of ups and downs in the stone-piling tiered stands of existence and taking the trees of existence in parallel to a bent site boundary. The louver with the irregular angle set up to a face on the west side is functioning as the buffer to take lighting in and to connect the natural topography gently, besides, it functions to its eyes with her parent’s residence and a sign.

© Hiroshi Ueda

Additionally, we compose building by the material which can carry on a dialog with the texture of the stone wall as tens of years and the calm country landscape. We thought that we’d like to make the long-term durability and texture in the cedar board in the outer wall. Specifically, after we made a preservative permeate inside the cedar board by pressurization inculcation, we set the water content to less than 15 % by making them dry. Therefore, the material of the outer wall is painting-less foundation tension. The motifs of the surface are the crosspiece wooden patches. When we make a cedar board dry, they are made.

© Hiroshi Ueda

This is the residence built in the calm country landscape which was produced from the condition of the irregular stone-piling of existence and the site level, simple site environment.

First Floor Plan
Cite: "Rustic House / UID Architects" 07 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 23 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=285208>