Drents Museum / Erick van Egeraat

© J Collingridge

Architects: Erick van Egeraat
Location: Assen,
Year: 2011
Photographs: J Collingridge

© J Collingridge

Designed by , Drents Museum in Assen, Holland, won “best interior” at the Dutch Design Awards 2012. Last Sunday the award ceremony awarded different architects in the categories of communications, free design, product and space. In the last category there is an award for best exterior and best interior. The winners were chosen from over 650 submissions.

© J Collingridge

In the design of the in 2011 re-opened Drents Museum, the existing Koetshuis has been given a new function as the Museum’s main entrance. The staff building is put on a glass plinth. In addition, underground spaces have been added, connecting the old and the new part.

© J Collingridge

The selection committee of the Dutch Design Awards awarded the interior for its strong sculptural power and urban planning. Emerging from its restraint, the design becomes a dominant presence. Despite this, the design does not stand in the way of potential exhibitions. All the classic elements that a museum should have are implemented carefully. By reversing the routing, i.e. by turning the Koetshuis into the entrance and adding an underground museum space, the Drents museum itself becomes part of the exhibition. In this way, the history of the museum remains intact, but the premises get an entirely new look. In addition, the garden is an interesting complement to the existing park in the vicinity. In terms of urban planning, the project is extremely strong.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Drents Museum / Erick van Egeraat" 23 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=285106>