Landscape Laboratory / Cannatà & Fernandes

© Luis Ferreira Alves

Architects: Cannatà & Fernandes
Location: ,
Design Team: Riccardo Cannatà, Dario Cannatà, Bruno Silva, Marta Lemos, Nuno Castro, Francisco Meireles, João Pedro Martins
Year: 2010
Area: 1387.03 sqm
Photographs: Dario Cannatà, Luis Ferreira Alves, Pepe Barbiere

© Luis Ferreira Alves

The building is located in Veiga de Creixomil southwest from the historic city center of Guimarães, in a sensitive area of high landscape value, classified in accordance with the Guimarães Municipal Master Plan, as National Ecological Reserve (REN) .

© Luis Ferreira Alves

The morphology of the terrain is characterized by a relative difference of height, by the presence of a water channel, dirt trails, great visibility from surrounding areas and close proximity of large green masses.

© Luis Ferreira Alves

The visibility that the building has from the motorway implied a series of interventions, guaranteeing that this is an element which distinguishes itself in the territory.

© Luis Ferreira Alves

The access to the Laboratory, on the East, created by the demolition of small roofs, which were on the passageway located between the existing building and the neighboring plot, and the separation of the building by the creation of a reception square and car park, lead the visitor/user through a promenade to the main entrance in contact with the most impressive moment of the building: the facade to the water front Ribeira de Selho.

© Luis Ferreira Alves

On the inside, the main objective was to enhance the spatial character of the factory typology. An open space, bright, ready to embrace the new uses and demands of it’s functional program, through a simple but rigorous rehabilitation.

© Luis Ferreira Alves

The division of the different functional modules follows the structure of the roofs in order to establish a balance between the different spaces with the structure of the preexistence, and especially with its character.

© Luis Ferreira Alves

On the East is located the necessary technical area for the boiler, UTAN and water deposits.

© Luis Ferreira Alves

On the West, the existing volumes in the upper floor, that were in a state of ruin or without architectural or construction quality were rearranged and reconstructed.

© Luis Ferreira Alves

The proposal aims to recover the architectural character of the existing building and at the same time, with the new roof and the volumetric reconstructions, affirm the indisputable contemporanity of a rehabilitated building.

© Luis Ferreira Alves

The concept of intervention seeks to clearly highlight and accurately identify the various intervention stages so as not to produce ambiguities or distortions of the history of the building. Thus the elements in masonry stone were recovered, cleaned and replaced, the existing volumes in brick, or other materials in an advanced state of decay and new volumes were build in white concrete. Different materials to allow a reading of changes in time and use.

Ground Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Landscape Laboratory / Cannatà & Fernandes" 26 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=284915>

2 comments

Share your thoughts