Ecole Maternelle La Venelle / Gaetan Le Penhuel Architectes

© Hervé Abbadie

Architects: Gaetan Le Penhuel Architectes
Location: , France
Year: 2008
Area: 3,283 sqm
Photographs: Hervé Abbadie

© Hervé Abbadie

The site of the school remains a green heritage of the City of Epinay‐sur‐Seine, in the suburbs of Paris. The new equipment, complementing two existing schools, promotes the district as coherent overall project, where the pedestrian pathes, the cultural, sports and educational buildings take place in an open space, where the plant is ubiquitous in the city of tomorrow.

© Hervé Abbadie

It creates the new image of the school complex face to the city and proposes an environmental architecture. That is why we have treated it as a wooden pavilion surrounded by trees.

© Hervé Abbadie

The project provides a simple volume, easily identifiable, which accompanies the new way and create a frontal face to the stadium. This building, surrounded by trees has a façade punctuated by vertical wooden structure at R +1.

© Hervé Abbadie

The building consists of three volumes:
‐ The first one (R+1), is a prism, largely glazed, at the heart of a wooden park, which provides new image of the school in the city.
‐ The second in (one floor), is treated with wood with the same visual identity, which ensures a smooth transition to school Lacepede, (one floor itself).
‐ The third volume is an extension of the kindergarten Lacepede, which provides space for the canteen room. The corridor of the equipment, voluntarily located south side, filters between the school and the street and put away the places dedicated to the youngest children.

© Hervé Abbadie

The built masses are based on two geometries: part of the building shows the orthogonality of the existing school , while the other is aligned along the street of le Chemin des Prés, to develop a protected and planted playground.

© Hervé Abbadie

This new school promotes a quality site, and focuses on the conservation of trees and its reinforcement.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ecole Maternelle La Venelle / Gaetan Le Penhuel Architectes" 22 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 18 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=283176>