Jindal’s Pavilion / Paul Archer Design

  • 20 Oct 2012
  • Houses Pavilion Selected Works
© Will Pryce

Architects: Paul Archer Design
Location: , England, United Kingdom
Photographs: Will Pryce

This new structure at the end of a long garden is a flexible design solution to a complex brief, which called for a quiet space for meditation, work and guest accommodation away from the main house.

Elevation

Operating within the limitations of permitted development for a garden shed, divided the building evenly into interior and exterior enclosures. The walls of the pavilion are deliberately ambiguous, separated from the roof plane by large areas of glass, while the side facing the house is cut cleverly into a series of mirrored glass slats illuminated by the sunlight from behind.

© Will Pryce

Inside, views are restricted to the boundaries of the sanctuary, editing-out the suburban landscape beyond, while double sliding doors allow the space to flow seamlessly out into the courtyard when desired. A timber storage wall incorporates numerous functions, including a fold-down desk and bed, transforming the use of the pavilion according to which component of furniture is deployed.

© Will Pryce
Cite: "Jindal’s Pavilion / Paul Archer Design" 20 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=282433>

1 comment

Share your thoughts