Astrup Fearnley Museet / Renzo Piano Building Workshop

Astrup Fearnley Museeet © Nic Lehoux

The newly constructed Astrup Fearnley Museet, designed by Renzo Piano Building Workshop in collaboration with Narud-Stokke-Wiig, has opened on a stunning waterfront site in the Tjuvholmen neighborhood of Oslo. The €90 million, 7000 square meter structure provides space for the museum’s collection, temporary exhibitions, a gift shop and cafe. Slender steel columns support the sail-form, glass roof that provides shelter to the weathered timber cladding, while illuminating the interior’s extensive collection of contemporary art with a soft, natural light.

The museum has launched with To Be With Art Is All We Ask, an exhibition of selected works from the Astrup Fearnley Collection by some of the world’s most innovative contemporary artists. Continue after the break to learn more.

Astrup Fearnley Museeet © Nic Lehoux

Architectural Statement by :

The project is set in a wonderful position at the outermost point where the city stretches into the Fjord; it is a big shelter for art over three buildings integrated in the landscape, the natural destination of the promenade from the City Hall along the harbour quay.

The Museum starts outside: the park is an organic game of canals, bridges and lawns where sculptures of the Selvaag collection are displayed in the nature and in the Piazza.

Astrup Fearnley Museeet © Nic Lehoux

Once inside, the visitors experience the temporary exhibition of the Astrup Fearnley Museet in a big double-height space, where natural light is filtered from a glass roof.

Level by level, a sequence of smaller art spaces are linked by a bridge, leading the view towards the park and the Piazza, and connecting the inside with the outside. On the opposite side of the canal there are two more spaces for art on two levels, showing the Museum’s permanent collection.

Astrup Fearnley Museeet © Nic Lehoux

This is like a little city where the visitor can be in contact with nature, take a swim, enjoy urban life, while contemplating art.

The design of the glass roof strongly identifies the project. Its curved shape crosses the canal between the buildings. Slender steel columns, reinforced with cable rigging, repeat the sequence of the sailboat masts in the harbour.

Astrup Fearnley Museeet © Nic Lehoux

The timber cladding, with its soft silver-grey color prepared for exposure to the weather, highlights the dynamic shape of the glass roof and contributes to the friendly welcoming of the Museum.

This is meant to be a place for silence and meditation, but also somewhere to meet people or just enjoy a cup of coffee, while looking at boats sailing in the Fjord.

Astrup Fearnley Museeet © Nic Lehoux

Architects: Renzo Piano Building Workshop in collaboration with Narud-Stokke-Wiig (Oslo)
Location: Tjuvholmen neighborhood of Oslo,
Building cost: 700 mill NOK (90 million Euros)
Building area: 7000m2
Building time: 2009-2012

Client: Selvaag Gruppen / Aspelin-Ramm Gruppen
Design team: E.Baglietto (partner in charge), O.de Nooyer with M.Aloisini, E.Filippetti, T. Førre, D.Hart, N. Herland, A.Hoogeboom, S.Ishida (partner), A.K.Karlsen, A.McClure, E.Moore, M.Neri, M.Orlandi, A.Scarpa, C.Sovani, and A.Gonzalez, M.Busk-Petersen, A.Leite Flores, E.Santiago, Y. Waterhouse; F.Cappellini, F.Terranova (models)

Structure: AAS-Jacobsen, Seim & Hultgren
Mechanical engineering & fire prevention: Norconsult
Electrical engineering: PeR Rasmusseen AS
Landscape: Gullik Gulliksen, Bjørbekk & Lindheim
Lighting & façade engineering: Arup
Consulting architects for Schematic Design: Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS
Design assist contractor for roof system: Skandinaviska Glassystem

Cite: Rosenfield, Karissa. "Astrup Fearnley Museet / Renzo Piano Building Workshop" 12 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=282370>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down -6

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  2. Thumb up Thumb down -2

    The location is spectacular, and I like the slender steel columns and the warm wood cladding, but I think the curving roof is unnecessary, and its only function is to make the building stand out from its surrounding. In addition, why would anyone want to go in a boat ride and then go see an art gallery?! wouldn’t the moisture from the sea damage the artwork?

  3. Thumb up Thumb down +1

    I liked the steel structure which is used in the project as it is a museum and a workshop, the separation of the buildings gave it a unique way for an visitor to have a boat ride to see the gallery or exhbitions and a good view for the workers to enjoy their time while they are working.

  4. Thumb up Thumb down -1

    I liked the steel structure which is used in this project as it is a museum and a workshop the separation of the building gave it a unique way for the visitor to have a boat ride to see the gallery or the expiation and a good view for the workers to enjoy their time while they are working.

  5. Thumb up Thumb down -1

    I liked the steel structure which is used in this project as it is a museum and a workshop , the separation of the buildings gave it a unique way for the visitors to have a boat ride to see the gallery or the exhibitions and a good view for the workers to enjoy their time while they are working.

  6. Thumb up Thumb down 0

    I liked the inclination and the curvature of the roof which gives us a sail form (and that suits the location of the building), they used a glass roof to gain soft, natural light. Also, they used a canal to separate the building and that separation reflected in the roof to give an interesting shape for the building.

  7. Thumb up Thumb down 0

    nice building with a vital location that make it connect with natural in beautiful way, the curved roof and steel structure elements which used in the project give a strong view that make it is unique compared with other museum.

  8. Thumb up Thumb down -1

    nice building with a vital location that make it connect with natural in beautiful way, the curved roof and steel structure elements which used in the project give a strong view that make it is unique compared with other museum, i like using of natural light in the museum.

Share your thoughts