Social Housing at Boera Park / Peñín Architects + OAB + Edifica

  • 16 Oct 2012
  • Housing Selected Works
© Diego Opazo

Architects: Peñín Architects + OAB + Edifica
Location: Puerto de Castellón, Spain
Project Year: 2011
Photographs: Diego Opazo

Project Area: 47,750 sqm
Collaborators: Santi Royo
Technical Architect: Ramón Muntadas
Promotor: Global Work, Enrico Canella
Constructor: Construcciones San José
Budget: € 24,017,900

The Project focuses on questions like density, porosity, intimacy and adaptation to the city, through the alternancy between void and mass. In the framework of a master plan developed together with and for the area occupied by the former Villa Dolores at the west side of the city of Castellón, the proposal for those social houses is placed in the most geometrically complex site, with a triangular perimeter with a curved hypotenuse.

© Diego Opazo

A grid of buildings sews voids and masses showing themselves at the hypotenuse through three triangular squares over which the higher four volumes show as urban references. Every piece stays floating over a light and continuous loggia that unifies the whole and filters the access to the ground floor commercial premises and to the three interstitial spaces where we can find large and dense gardens that share the treatment of the three outside squares.

© Diego Opazo

House typologies are developed in two kind of pieces, the high ones that look on to the squares, have a square plan of 20×20 and the rectangular ones of 25×20 that configure the two short sides of the triangular and the intermediate pieces, all of them separated by 6 meters gaps.

© Diego Opazo

All of them have a continuous outdoor space at least 1.20m wide that acts as a filter to the outside. Its materialization through folded and lacquered steel in prefabricated modules, and its structure with vertical and alternative vertical railings and horizontal louvers, build a urban filter that in its own, through mechanisms like repetition and diversity, set a certain architectonic iconography, based on the containment and rigor of the skills used.

© Diego Opazo

The pulled back position of the attics and its separation from the plinth, qualify it as a light, metalized casing, changing with the light.

Cross Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Social Housing at Boera Park / Peñín Architects + OAB + Edifica" 16 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=281538>
  • sara

    please show the location of Boera park on google map ,I can’t really find it :(