Garden studio in Amsterdam Watergraafsmeer / CC-Studio

  • 08 Oct 2012
  • Featured Houses Selected Works
© John Lewis Marshall

Architects: CC-Studio
Location: , The Netherlands
Project Year: 2012
Photographs: John Lewis Marshall


Design & Engineering: cc-studio Gerald Lindner, Peter Heideman, trainee TU/e: Danny van Kessel
Builder & Engineering: eb Ontwerp Erik Bakker, Dave Keune, trainees HMC: Thijs Wolthuis, Rik Kuijper, Luc Zuidervaert, trainee Sint Lucas: Viktor van Bekkum
Garden Design And Building: Jelmer Tuinen

Building an extension is not always the solution if you want more living space. At least that was the out of the box answer came up with after having been asked to add more space to the ground floor apartment of the family Maarten and Lori Lens-FitzGerald in Watergraafsmeer – a lovely living district of Amsterdam. Extending would have added square metres but would have meant destroying a relatively new kitchen, not adding any new rooms due to the building layout and planning restrictions. But more importantly it would have narrowed the 12m deep garden.

© John Lewis Marshall

Already, having a garden in Amsterdam is a rare commodity; having a 10m wide garden is even more special as most real estates are usually only 5 to 6m wide. Strangely this luxury is also problematic as the depth to width ratio (now 12m x 10,5m) already makes the garden feel more wide than deep due to perspective distortion. Reducing the depth by another 3m would have simply turned the garden into a back yard, leaving little space over for green. Even more so as the two corners of the garden were already occupied by rundown garden sheds.

© John Lewis Marshall

cc-studio aimed at reinforcing the potential qualities and proposed instead to take down the derogatory ruins and redevelop them. By joining the two volumes into one the resulting the space can be used more effectively. Lori and Maarten chose to keep part as storage and the rest as a garden studio space as Maarten, director of the augmented reality start-up company Layar, often has to make late night conference calls.

Second to strengthen the visual dynamic of the garden the main diagonal seen from within the living space inside (bottom left) and that runs to the sun lit (top right) back corner is kept un-built. By placing mirrored planes the visual depth of the garden was enhanced to look deeper. Also the geometry of the volume was specially tailored to play with the perspective lines and to have no vertical surfaces parallel to the house but at an angle to have a more continuous flow. This geometry was tested and adjusted on site using a line mock-up first before finalizing the design.

In the corner in which the volume is placed, there is much less sunlight due to the overhanging neighbouring trees. To get more light to that part of the garden, again a mirrored plane was used, this time to reflect the light of the better illuminated section of the garden back. The final measure taken was to make sure that the rebuilt volume would be part of the garden instead of part of the built environment. This was done by covering it with green (sedum) on faceted angular surfaces to avoid the typical box shape associated to buildings and by hiding the windows from direct sight. This window orientation also gives the studio a sense of intimacy and privacy. So much so that it is not only used as an office space but incidentally doubles as a curtain-less guest room.

© John Lewis Marshall

The sedum roofing and the hygrical behaviour of the vapour permeable cellulose insulation and gypsum plastered walls create within the critically small space an agreeable indoor climate temperature and healthy air. Also attention was given to create good natural daylight conditions even in the storage part, which is also insulated and can someday, if needed, be added to the studio space.

© John Lewis Marshall

The designers were quite, yet happily, surprised when the client accepted the radical no cure no pay, turn-key proposal, built by b29studio.nl colleagues of ebontwerp.nl. It’s good to keep in mind that clients are the key to any built architectural achievement and looking back: Maarten’s innovative openness and total ease at dealing with a remixed garden reality and Lori’s American “can do” attitude coupled with endless patience and unfaltering optimism through out the process are the forces that made it really happen.

Elevation
Cite: "Garden studio in Amsterdam Watergraafsmeer / CC-Studio" 08 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=279735>